Istoric

Federația Română de Sporturi Marțiale Coreene

(începuturi) 2014

Ideea a apărut în 26 februarie 2014 în urma unei discuţii telefonice între Romeo Tulkos, Președintele CS King Do-Lions Oradea şi Mircea Muntean Președintele CS Impact Cluj. Cei doi ajung la concluzia că viitorul TaeKwon-Do ITF în România este incert și în acest sens există semnale clare că munca depusă din 1985 până în 2014 e posibil să fie compromisă de o orientare greşită şi un management defectuos. Ca rezultat al acestei convorbiri, Dl. Tulkos ia legătura cu un vechi prieten de-al său dl. Eperjesi Nandor, Președintele CS Kondor ITF Jaszbereny-Ungaria, organizaţia din care face parte acesta fiind deja afiliată la Federația Internațională de Taekwon-do ITF, condusă de un membru al Comitetului Olimpic Internaţional. Acestuia i se solicită sprijinul Federației Tradiționale de Taekwon-do ITF din Ungaria, pentru promovarea unui nou proiect în România. Foarte repede, în 26 februarie 2014 primeşte răspuns din partea Preşedintelui Federației Maghiare Dl. Czeba Mihaly, care anunţă că va sprijini afilierea unei federaţii noi la ITF. În acest sens el invită o delegaţie a României la urmatoarea competiţie în Serbia. Astfel, în 01 martie 2014 dl. Mircea Muntean, dl. Romeo Tulkos, dl. Bogdan Alic, dl. Ambrozie Fodor și dl. Bogdan Gug se deplasează pentru a discuta cu mai multe Federații Naționale de Taekwon-Do vizavi de dezvoltarea proiectului din România. Ideea este primită cu entuziasm şi toţi participanţii asigură delegaţia română de întregul lor sprijin şi intermediază o întâlnire cu Prim-Vicepreședintele Federației Internaționale de Taekwon-Do ITF Dl Prof. Hwang Ho Yong 9 DAN. În urma acestei întâlniri care are loc în 15 martie 2014 în Serbia, și la care este prezentat proiectul din România, se primeşte acordul ITF pentru înfiinţarea Federației de Sporturi Marţiale Coreene. De asemenea se planifică organizarea unui stagiu tehnic internaţional şi un stagiu de arbitraj. Prezent la întalnire Master Emin Durakovic 7 DAN, Președinte al Corpului European de Arbitraj asigură delegaţia României de suportul său personal necondiţionat.

Poza Slovenia

În  22 aprilie 2014 dl. Fodor Ambrozie obține de la Ministerul Justiției din România dovada de disponibilitate și rezervare a denumirii Federației.

La 30 aprilie 2014 dl. Incze Karoly propune emblema noii Federații de Sporturi Marțiale Coreene care este aprobată în mod unanim de toți membrii fondatori iar Dl Fodor Ambrozie concepe Statutul, Actul Constitutiv, Anexele și întocmește Procesul Verbal de Constituire a Federației.

frtkdt_final

Între 03-07 mai 2014 se discută pe baza actelor întocmite, iar în urma verificărilor facute de Dl Bogdan Gug si D-soara Bianca Laura Pop de profesie juristi este primit acordul vizavi de propunerea d-lui Fodor Ambrozie.

La 08 mai 2014 Bianca Laura Pop în calitate de viitor Presedinte al Comisiei de Etică și Disciplină trimite draftul regulamentului comisiei.

Următorul pas este făcut în 10 mai 2014 la Sibiu, cu ocazia Campionatului Național de Juniori III și II organizat de Federația Română de Taekwon-do ITF. Aici membrii fondatori îl propun pe dl. Mircea Muntean în funcția de președinte al viitoarei Federații. Tot acum se semnează procesul verbal, statutul şi restul actele de constituire ale Federației de Sporturi Marțiale Coreene. Membrii fondatori sunt: PF Muntean Mircea-Valentin (Presedinte), PF Fodor Ambrozie (Secretar General), PF Gug Bogdan-George (Secretar Federal), PF Tulkos Romeo Emeric (Vicepresedinte), PF Alic Bogdan (Vicepresedinte), Clubul Sportiv IMPACT Cluj Napoca, Clubul Sportiv KING DO-LIONS Oradea, Clubul Sportiv GI DO Baia Mare, Clubul Sportiv TIMISOARA, Clubul Sportiv AMATERASU, Clubul Sportiv JISSEN DO Bucuresti, Clubul Sportiv VIP Iasi si Clubul Sportiv MINERVA Cluj Napoca.

În data de 11 iulie 2014 dl. Bogdan Gug împreună cu avocata Bianca Rengle înaintează Cererea de înființare a Federației de Sporturi Marțiale Coreene, la Tribunalul Bihor având ca numar dosar 3644/111/2014, iar pe 22 iulie 2014 Tribunalul Bihor admite Cererea de înființare a Federației de Sporturi Marțiale Coreene cu sediul în Oradea.

La 25 iulie 2014 Presedintele FSMC trimite și propune formularele, fișele și taxele FSMC, iar la 28 iulie 2014 ITF este anuntat de noul președinte dl Mircea Muntean că Federația de Sporturi Marțiale Coreene a fost înființată. În 30 iulie 2014 ITF, răspunde prin Profesorul Kim Sung Hwan Directorul General Executiv care își exprimă în numele Federației Internaționale și al conducerii aprecierea și invită noua organizație să trimită cât ma repede cererea de afiliere împreună cu actele necesare afilierii.

La 5 august 2014 este cumpărat domeniul pentru site-ul federației de catre dl. Lazar Alexandru. Acesta este www.fdsmc.ro.

La 22 iulie 2014 Tribunalul Bihor admite cererea de înființare a Federației de Sporturi Marțiale Coreene cu sediul în Oradea, judeţul Bihor. Până la în 20 august sunt întocmite actele necesare funcționării FSMC (deschideri de cont, traduceri și legalizări de acte) care sunt trimise ITF în formă electronică.

În 3 septembrie 2014 o delegație formată din Dl. Mircea Muntean, Dl. Tulkos Romeo și D-na Angela Minerva Mucichescu se deplaseaza la Viena la sediul ITF pentru a afilia noua federație la forul internațional. Aici primesc recunoaşterea dreptului de a practica Taekwon-Do ITF în România. Hârtia este primită chiar din mâna preşedintelui ITF, Prof. Dr. Chang Ung membru al Comitetului Olimpic Internaţional.

Poza Vinna recunostere oficiala

RECUNOASTERE OFICIALA ITF_001 RECUNOASTERE OFICIALA ITF_002

O altă întâlnire la nivel înalt are loc de această dată la Bucureşti în 21 septembrie 2014. În ţară s-au întâlnit Preşedintele Chang Ung şi Secretarul General ITF  Sung Hwan Kim cu alţi doi membrii ai board-ului FSMC Ambrozie Fodor Secretar General şi Bogdan Gug, Secretar Federal. Aici se discută planul de dezvoltare şi paşii necesari pentru obtinerea recunoaşterii Ministerului Tineretului şi Sportului din România.

POZA INTALNIRE BUCURESTI

Imediat după această întâlnire, în 24 septembrie are loc conferința de presă unde se lansează Federația de Sporturi Marțiale Coreene.

POZĂ CONFERINTA DE PRESA LANSARE FEDERATIE 3 POZĂ CONFERINTA DE PRESA LANSARE FEDERATIE 2 POZĂ CONFERINTA DE PRESA LANSARE FEDERATIE 1

La data de  21.11.2014 Dl Fodor Ambrozie obține acordul Guvernului României pentru utilizarea denumirii de ROMÂNIA.

Acord Guvern Romania-page-001 (1)

Federaţia Româna de Sporturi Marţiale Coreene și-a început activitatea în forță organizând o serie de evenimente cu impact național și internațional. Astfel, Directorul Tehnic și Vicepreședinte al Federatiei Internaționale de Taekwon-Do ITF, Dl Hwang Ho Yong 9 DAN a susținut un stagiu de pregatire la Oradea. Aici el a verificat nivelul tehnic al antrenorilor și instructorilor din cadrul FRSMC. El a predat metode, tehnici de antrenament, autoapărare și luptă. La final, s-a arătat foarte încântat de nivelul Taekwon-Do-ului din România și a promis că va prezenta un raport pozitiv conducerii ITF, privind activitatea federației române.

Hwang 1 Hwang 2 Hwang 3 hwang 4 Hwang 5 Hwang 6 bnr hwang

Tot la sfârșitul anului 2014 se organizează la Cluj Napoca, Cupa Polus Impact, un eveniment dedicat copiilor care s-au întrecut în probe de luptă și tull. Competiția a avut un scucces deosebit datorită vizibilității ei. Organizarea unui astfel de eveniment într-un centru comercial fiind foarte bine primită atât de public cât și de sportivi. De aemenea, implicarea sponsorilor a fost una de excepție. Asta pentru că la final toți copii au plecat acasă cu premii și evident medalii. Un moment deosebit a fost programul demonstrativ oferit de instructorii de la Clubul Sportiv Impact Cluj Napoca (club organizator) și colegii lor de la Clubul Sportiv King Do Lions Oradea. La propunerea centrului comercial, Cupa Polus Impact va deveni un eveniment anual și o nouă ediție a fost programată pentru decembrie 2015.

Logo cupa Cupa Polus Impact (2) Cupa Polus Impact (4)Cupa Polus Impact (5) Cupa Polus Impact (6) Cupa Polus Impact (7)

 

2015

Anul 2015 demarează în forță cu Seminarul Național de Pregătire Tehnică, Seminar de Arbitraj și Curs de Perfecționare al Antrenorilor și Instructorilor. Gazdele evenimentului au fost taekwon-do-iștii de la Clubul Sportiv Vulturii Dej, un club nou, afiliat recent la noua structură. La eveniment au participat peste 80 de sportivi din mai multe județe. După stagiu au avut loc examinări pentru centura neagră cu I, II și III DAN. În urma acestora mai mulți sportivi au fost înaintați în grad.

grup  Stagiu National (2) Stagiu National (3) Stagiu National (4) bnr stagiu

Unul dintre cele mai importante evenimente ale anului este evident Campionatul Național pentru copii, juniori și seniori. În 2015, acesta a avut loc la Oradea în Sala Sporturilor Antonio Alexe între 20 și 22 februarie.

bnr CN

Prima ediție a adus pe spațiul de luptă peste 120 de sportivi care s-au întrecut în probe de luptă, tull, tehnici speciale și spargeri forță. Alegerea Municipiului Oradea ca și gazdă pentru prima ediție a avut și un caracter simbolic. Aici este  sediul Federației de Sporturi Marțiale Coreene. În plus, clubul organizator CS King Do Lions este condus de Dl. Romeo Tulkos. Acesta ocupă în cadrul federației funcția de Vicepreședinte și Director al Comisiei de Organizare a Competițiilor.

CN5 CN2 CN3 CN4 CN 1 CN7

În aprilie, timp de o săptămână, 1.400 de elevi clujeni au făcut  mişcare într-un mod distractiv, antrenant şi participativ, redescoperind jocurile copilărei si sportul Taekwon-DO. CS Impact, CS Ardealul şi CS Minerva, sub egida Asociaţiei Judeţene de Taekwon-do ITF şi Asociaţia pentru o Românie mai bună au reuşit prin programul Neuronkid să readucă pentru câteva ore sportul în viata copiilor.

altfel (1)  altfel (3)  altfel (5)altfel (4)  altfel (6) altfel (2)

În martie 2015 FRSMC se implică în organizarea unui eveniment de Taekwondo WTF și trimite trei reprezentanți la stagiul susținut de Dl. Ki Hong Kim 9 DAN.

BNR WTF stagiu WTF

În perioada 28 aprilie – 2 mai 2015 Secretarul General FRSMC Ambrozie Fodor participă ca şi VIP la Campionatul European din Italia, oraşul Andria. Cu ocazia congresului EITF, acesta reprezintă România şi afiliază FRSMC la această structură. De asemenea, tot în această deplasare sunt stabilite contacte cu toate federaţiile din Europa.

bbbb ccccc vvvv xxx xxxx

2015 este un an istoric pentru Taekwon-Do

International Taekwon-Do Federation ( ITF)  şi World Taekwondo Federation (WTF) au facut un pas important  pentru cooperare în deschiderea Campionatului Mondial de WTF care a avut loc în 12 mai la Celyabinsk, Rusia. Aici echipele demonstrative ale celor doua federaţii, până nu demult adversare, au scris istorie şi au arătat întregii lumi că angajamentul de cooperare realizat pentru beneficiul sportului mondial şi promovarea artelor marţiale coreene este luat în serios. La noi în ţară, Federaţia Română de Sporturi Marţiale Coreene este singurul organism abilitat să reprezinte interesele ITF în România.

wtf1 (1) wtf1 (2) wtf1 (3)

Pe plan intern a avut loc prima ediţie a Cupei Someş Vulturii Dej la Taekwon-Do ITF. Evenimentul a fost condimentat de o ceremonie oficială în care au avut loc demonstraţii făcute de Clubul de Karate Dynamic Dojo din Dej, Clubul Firekick-Boxing Gherla, Clubul de Taekwon-Do WTF One din Cluj-Napoca, dar şi cluburile de Taekwon-Do ITF Lions din Oradea, Impact din Cluj-Napoca şi Vulturii Dej. Atmosfera a fost întretinută de echipa de majorete Queens Dancing Armenopolis Gherla, trupa de dans sportiv Latino Angels şi trupa de dans modern Rebelle din localitate.

concurs gazdele competitiei Vulturii Dej kick somes wtf demo xxxxxxxxxxxxxxxxxx

Această cupă a fost foarte importantă pentru CS Ge Baek din Baia Mare şi instructorul Mihai Sura. Echipa lui a participat cu succes pentru prima dată la o competiţie organizată de catre Federaţia Română de Sporturi Marţiale Coreene.

Ge Baek Ge baek2 xxxxxxxxxxxxxxxxxx

Mai multe domonstraţii de Taekwon-Do ITF au avut loc duminică, 10 mai cu ocazia lansării la Timişoara a campaniei „Alo! Tata! E ziua ta!”. Tații prezenți au avut oportunitatea să se implice alături de copiii lor în activități sportive. Cursurile şi programele demonstrative de Taekwon-Do ITF au avut ca scop conștientizarea opiniei publice cu privire la responsabilitățile unui tată și impactul acestuia în creșterea, dezvoltarea și formarea armonioasă a copilului său.

CS Timisoara 2 CS Timisoara

Cea mai în formă echipă a FRSMC, CS King Do Lions Oradea a reprezentat România în acest an  la trei cupe internaţionale. Astfel la ediţia din acest an a Openului Presov din Slovacia, elevii antrenorului Tulkos Romeo au reuşit să-şi adjudece 14  locuri I, 11 locuri II şi 8 clasări pe treapta a III-a.  A doua cupă a fost Best of the Best din Cehia unde au fost obţinute 11 locuri I, 6 locuri II şi 4 locuri III iar Edina Muresan a câştigat titlul de Best of the Best Kids competitor. A treia participare a fost la Spirit Open din Ungaria unde clubul orădean a avut de asemenea o evoluţie de excepţie.

king do 3 king do king Do2

În 6 iunie 2015 o echipă FRSMC participă la TISZA TO Kupa în Ungaria. Aici evoluează o echipă compusă din 3 sportivi de la CS Vulturii Dej şi 3 sportivi de la CS King Do Lions. Ei reuşesc să obtină urmatoarele rezultate:
1. COTUT RAZVAN  locul I la tull copii 10-8 gup si la lupta -35 kg (King do-Lions)
2. COTUT DENISA  locul I la lupta -48 kg (King do-Lions)
3. IONESCU CAMELIA locul II lupta -68 kg si locul III la tull (King do-Lions)
4. BODEA BAZIL locul I lupta -70 kg si loc III tull 7-5 Gup (Vulturii Dej)
5. BOGDAN ANTONIA locul I la tull 7-5 Gup si lupta -58 kg (Vulturii Dej)
6. BOER ALEX – loc II lupta -70kg si loc III tull 7-5 Gup (Vulturii Dej)
Locul III CLASAMENT GENERAL !!!

1 3 2

 

Pentru prima dată sub egida FRSMC tradiţionala competiţie Cupa Internaţională de vară a reunit sportivii de la ITF cât şi de la WTF. Peste 250 de concurenţi din Ungaria, Slovacia, Slovenia şi România s-au luptat în sala de sport a Universităţii din Oradea.

cupa de vara (1) cupa de vara (7) cupa de vara (12) cupa de vara (14) cupa de vara (18)

AFIS-A3

 

In luna iulie 2015 a avut loc un stagiu la munte pentru copii, juniori şi seniori în Munţii Apuseni la Vlădeasa. Aici au participat peste 30 de sportivi de la trei cluburi. Este vorba de Impact Cuj Napoca, King Do Lions din Oradea şi Clubul Sportiv Timişoara. Timp de două zile copii au făcut drumeţii montane si antrenament la înălţime.

vladeasa (1) vladeasa (2) vladeasa (3) vladeasa (4) vladeasa 5 vladeasa 6 Vladeasa 7

 

Tot în această perioadă Mihai Sura preşedintele CS Gae Baek din Baia Mare şi-a dus elevii intr-un stagiu de pregătire în Statiunea Izvoare din Maramureş.

izvoare (1) izvoare (2)

Federația Internațională de Taekwon-Do ITF are un nou președinte!

Master Ri Yong-Son a fost ales să îi succeadă Profesorului Chang Ung membru al Comitetului Olimpic Internaţional în funcția de președinte al ITF. Acesta din urmă a ocupat această poziție timp de 13 ani, fiind ales pe acest post imediat după moartea Generalului Choi Hong Hi. El a reușit în această perioadă să-și țină toate promisiunile pe care le-a făcut fondatorului. Mai rămâne însă de parcurs un pas mic care va determina forma finală în care Taekwon-Do ITF va ajunge la Jocurile Olimpice. În acest sens, retragerea Profesorului Chang nu este completă el fiind ales în funcția de Președinte Onorific al ITF. Din această poziție el va coordona activitatea ITF Taekwon-Do în relația cu WTF Taekwondo și cu Comitetul Olimpic. Din partea României au participat la Congres şi la stagiul tehnic organizat cu această ocazie Preşedintele şi Vicepreşedintele FRSMC Muntean Mircea, respectiv Romeo Tulkos.

Congres (1) Congres (2) Congres (3) site

 

În perioada 18-20 septembrie Federaţia Română de Sporturi Marţiale Coreene a organizat în localitatea Dej a doua ediţie a Stagiului Tehnic, a Cursului de prefecţionare şi a Cursului de arbitraj anual. Au fost prezenţi la eveniment peste 200 de sportivi de la toate cluburile din ţară.

stagiu Dej1 Stagiu dej3

 

Stagiu dej2 Stagiu dej4

Sfârşitul lunii septembrie ne aduce o veste tristă. Unul dintre promotorii artelor marţiale din România încetează din viaţă. Sensei Dan Olaru 7 DAN Karate Shotokan şi 3 DAN Taekwon-DO ITF ne păraseşte după o îndelungă suferinţă. În memoria lui, de ziua acestuia în 29 mai 2016, FRSMC va organiza competiţia “Memorialul Dan Olaru”. În cadrul ei, sportivi ai stilului Karate şi Taekwon-Do se vor întrece în aceeaşi sală de sport.

Dan Olaru (1) Dan Olaru (2)

În 9-10 octombrie s-a desfășurat Cupa “7 Lehel Vezer & 1 Eperjesi Nandor Memorial Tournament” în Jaszbereny-Ungaria. La competiție s-au prezentat peste 300 sportivi reprezentând cluburi din 12 țări (Austria, Bosnia-Hertegovina, Cehia, Croația, Macedonia, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria). Federația Română de Sporturi Marțiale Coreene a participat cu un lot compus din 24 sportivi de la cluburile King Do-Lions Oradea, Impact Cluj, Vulturii Dej, C.S. Timișoara și Csiki Titanok Miercurea Ciuc.

Rezultatele au fost de excepţie, ele însumând  11 locuri I, 10 locuri II şi 12 locuri III. Totodată un sportiv junior din lotul României, David Muresan, a fost declarat “ Cel mai bun junior masculin al competiției”, iar Bogdan Gug “Cel mai bun senior masculin al competiției”.

Lotul FRSMC a reușit să ocupe locul II în Clasamentul general, după lotul Cehiei.

Cupa Ungaria (2) Cupa Ungaria (3) Cupa Ungaria (4) Cupa Ungaria (1)

În perioada 24-25 octombrie a avut loc Cupa României din cadrul Federaţiei Române de Sporturi Marţiale Coreene.  Concursul s-a desfăşurat în localitatea Izvin, lângă Timişoara. Au participat peste 250 de sportivi care au avut ocazia să participe în cadrul aceleaşi competiţii la ambele stiluri de TaekwonDo, ITF şi WTF

Cupa Ro (1) Cupa Ro (2) Cupa Ro (3) Cupa Ro (4) Cupa Ro (5) Cupa Ro (6)

Tot cu ocazia Cupei României au avut loc examinări Kukkiwon pentru 1 şi 2 DAN la Taekwon-Do WTF. Gradele au fost acordate de către Vicepreşedintele FRSMC 5DAN şi Master în Taekwon-Do WTF, Romeo Tulkos

 

Examen Kukivon Timisoara Examen Kukivon Timisoara1

Sfârşitul toamnei surpinde cluburile FRSMC în diferite ipostaze de pregătire, întâlniri amicale  şi organizări de momente specifice perioadei premergătoare anului competiţional 2016.

Tulkos1 misu sala noua mihai Sura party Timisoara in Serbia

2016

Începutul de an pentru Federația Română de Sporturi Marțiale Coreene a fost marcat de trei evenimente premergătoare Campionatului European de Taekwon-Do ITF.

Primul a avut loc la Budapesta în Ungaria, unde  o delegație a Federației Române de Sporturi Marțiale Coreene, compusă din 29 sportivi, 6 antrenori şi un arbitru a reprezentat România la Campionatul European Open de Taekwon-Do ITF. Evenimentul a avut loc în perioada 3-7 februarie și a fost organizat de către Uniunea Internațională de Taekwon-do ITF condusă de irlandezul Don Dalton (8 dan). Competiția a fost destinată copiilor, juniorilor, seniorilor și veteranilor, atât la probele individuale de tull (exerciții de formă), luptă, tehnici speciale și spargeri forță, dar și la echipe. În urma participării s-au obținut următoarele rezultate, la centuri negre – 13 locuri I, 8 locuri II și 9 locuri III, iar la centuri colorate – 14 locuri I, 10 locuri II și 3 locuri III.

budapesta (2)

Al doilea eveniment, a fost reprezentat de se selecția lotului național care s-a făcut la Campionatul Național FRSMC. Competiţia a avut loc la sala LPS din Oradea şi a reunit la start 304 sportivi de la 17 cluburi. Ei s-au întrecut la Taekwon-Do atât la probele de ITF (latura neolimpică), cât şi la proba de luptă WTF (latura olimpică).

CN (4)  CN (5)  CN (1) (Medium)  CN (2) (Medium)  CN (3) (Medium)  CN (4) (Medium)  CN (5) (Medium)  CN (6) (Medium)

O altă deplasare pregătitoare înaintea Campionatului European a fost Cupa Open Presov care a avut loc în Slovacia. După doua zile de concurs lotul compus din sportivii legitimați la cluburi din Cluj Napoca, Dej, Timișoara, Baia Mare și Sovata au câștigat 41 de medalii, titlul de cel mai bun junior și locul I în clasamentul general. La acest eveniment au participat 7 țări, 18 cluburi, 270 sportivi.

Slovacia (2)  Slovacia (1) (Medium)

După Campionatul European din acest an, în data 13-15 mai va avea loc la Oradea prima ediție a Campionatului Open al Europei de Sud-Est. El este o transformare a Cupei Internaționale de Vară unul dintre cele mai spectaculoase turnee de Taekwon-Do din ultimii ani care ajunsese la ediția cu numărul IX. Acest campionat urmează să intre într-un club select al competițiilor „clasa A” de Taekwon-Do ITF, titlu oferit de către forul european. Ca și caracter de noutate sportivii care participă, vor putea și aici concura la cele două laturi ale Taekwon-Do  ITF (latura neolimpică) şi proba de luptă WTF (latura olimpică). La eveniment sunt așteptați peste 500 de sportivi.

banner-site-open-SEE

După un început în forţă cu deplasări în strainătate şi un capionat naţional extrem de reuşit, Federaţia Română de Sporturi Marţiale Coreene a revenit ca în fiecare an cu o serie de evenimente dedicate exclusiv copiilor. Primul a fost organizat de către CS Impact Cluj Napoca împreună cu Decathlon.  Astfel a avut loc în complexul Polus Center  “Cupa Decathlon-Impact la Taekwon-do ITF “. Concursul s-a desfăşurat după regulamentul de competiţie şi arbitraj ITF, al Federaţiei Române de Sporturi Marţiale Coreene şi  a avut loc în 20 martie 2016. Pe ring s-au întrecut peste 100 de copii de la  8 cluburi din: Baia Mare, Dej, Târgu Mureş, Oradea, Timişoara şi Cluj Napoca.

decathlon (1) (Medium) decathlon (2) (Medium) decathlon (3) (Medium) decathlon (4) (Medium) decathlon (5) (Medium) decathlon (6) (Medium)

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale anului, Campionatul European de Taekwon-DO ITF, a avut loc în Grecia la Thessaloniki. Aici au fost prezente loturi naţionale din 30 de ţări, şi au urcat pe ring peste 800 de competitori. În urma deplasării Lotului Naţional al Federaţiei Române de Sporturi Marţiale Coreene (format din 10 persoane, 9 sportivi şi doi antrenori)  s-au obţinut urmatoarele rezultate:

  • Muntean Mircea CS Impact Locul III la INDIVIDUAL SPARRING VETERAN SILVER MALE -90kg
  • Muntean Mircea CS Impact Locul IV la INDIVIDUAL PATTERN VETERAN SILVER MALE VI DEGREE
  • Muntean Mircea CS Impact Titlul de HIGHEST TECHNICAL AWARD SILVER MALE
  • Andreea Ganea CS King Do Lions Locul III la SPECIAL TECHNIQUE INDIVIDUAL ADULT FEMALE
  • Stefan Mitroi CS Ardealul  Locul III la INDIVIDUAL SPARRING CHILD MALE -45kg
  • Gug Bogdan CS King Do Lions LOCUL IV la POWER TEST INDIVIDUAL ADULT MALE
  • Anda Komvies CS ITF Timisoara Locul IV la INDIVIDUAL PATTERN JUNIOR FEMALE I DEGREE
  • Andrei Vilceanu CS  ITF Timisoara LOCUL IV la INDIVIDUAL PATTERN CHILD MALE RED BELT

Lotul a fost format din Muntean Mircea, Andrei Lakatos, Andrada Moldovan CS Impact, Romeo Tulkos, Andreea Ganea, Bogdan Gug CS King Do Lions, Bodea Bazil CS Vulturii Dej, Anda Komvies, Andrei Vilceanu CS ITF Timişoara şi Stefan Mitroi CS Ardealul.

ce (1) (Medium) ce (4) (Medium) ce (5) (Medium) ce (6)med

Un al doilea eveniment dedicat celor mai mici luptători a avut loc la Timişoara. Aici în Parcul Copiilor, la fel ca anul trecut au avut loc activități distractive pentru copii și tătici. La concursurile  sportive, atelierele de lucru manual au participat şi sportivii CS ITF Timişoara. Ei au pregătit un program cu demonstraţii iar pentru toţi cei care au dorit să practice Taekwon-Do ITF un program al “Porţilor Deschise”.

DSC_0030 (Medium) IMG_3576 (Medium)

Al doilea mare concurs organizat anual de către Federaţia Română de Sporturi Marţiale Coreene a avut loc la Sala de Jocuri a Universității din Oradea în perioada 13-15 mai. La Campionatul Europei de Sud-Est la Taekwon-Do, organizat de către federaţie în colaborare cu Clubul Sportiv King Do-Lions Oradea au participat peste 250 de sportivi de la 23 de cluburi Ei au reprezentat Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Slovenia, Ugaria și România. Concursul s-a desfășurat în paralel după regulamentele de Taekwon-do ITF, respectiv WTF pentru copii, juniori și seniori.

Invitatul de onoare al evenimentului a fost Master Mario Bogdanov, Vicepreședintele Federației Mondiale și totodată Președinte al Federației Bulgare de Taekwon-do ITF, care a rămas foarte plăcut impresionat de modul de organizare al competiției.

A fost o competiție extraordinar de reușită. Nivelul tehnic al concursului a fost unul extrem de ridicat deoarece cluburile din străinătate au venit cu sportivi care fac parte din echipele naționale. Invitatul de onoare , Master Bogdanov s-a declarat foarte mulțumit de organizare și ne-a propus ca împreună cu Bulgaria, Croația, Serbia și Slovenia să organizăm anual un turneu de clasa A. Federația noastră ar urma să organizeze în luna martie 2017 prima ediție.”-Tulkos Romeo, Vicepreședintele Federației de Sporturi Martiale Coreene.

SE (1) (Medium) SE (2) (Medium) SE (3) (Medium) SE (4) (Medium) SE (5) (Medium) SE (6) (Medium)

Pentru prima dată in România  “Cupa Memorială Dan Olaru” care a avut loc la Timişoara a strans împreună sportivi de la două discipline diferite, Taekwon-Do şi Karate. Pe trei ringuri în Sala Constantin Jude din Timişoara, s-au întrecut peste 300 de sportivi de la 24 de cluburi, toţi celebrând memoria celui care s-a născut pe 29 mai, colegul şi prietenul nostru Boo Sabum Dan Olaru.

Dan (1) (Medium) Dan (2) (Medium) Dan (3) (Medium) Dan (4) (Medium)

Vara 2016 a însemnat pentru Clubul Sportiv Impact împlinirea a 10 ani de activitate. Evenimentul a fost marcat printr-o serie de demonstraţii, un examen de centură la grupa mică şi un cantonament la Răchiţele între 2 şi 4 iulie denumit generic,  “Zilele Impact”.

00 (1) 00 (5) Examen grupa mica Examen

Clubul Sportiv Ge-Baek a organizat în perioada 22-24 iulie un cantonament de vara, sustinut la Ocna Sugatag la Pensiunea Stana. Deşi au fost trei antrenamente pe zi, sportivii s-au descurcat exemplar din toate punctele de vedere. Profesorul lor, Mihai Sura s-a arătat foarte încântat  de rezultat. Pe lăngă dezvoltarea cunoştinţelor specifice artei marţiale Taekwon-Do ITF sportivii au avut parte de relaxare, agrement şi vizitarea de obiective turistice.

DSC_0048 (Medium) DSC_0247 (Medium) DSC_2135 (Medium) DSC_2395 (Medium) DSC_2506 (Medium)

Un alt eveniment important a fost stagiu de pregătire care s-a ţinut la la Eforie Sud în perioada 22-27 august. Aici s-au întâlnit sportivi de la cluburile sportive Vulturii Dej, Impact Cluj, ITF Timişoara şi Ge-Baek Baia Mare. Zilnic au avut loc antrenamente pe plajă susţinute de antrenorii celor patru cluburi. Cel mai important aspect  a fost cel legat de schimbul de experienţă, fiecare club având dedicată o zi în care antrenamentele s-au desfăşurat după metoda specifică fiecăruia.

DSC_0068 (Medium) DSC_0084 (Medium) DSC_0092 (Medium) DSC_0192 (Medium) DSC_0201 (Medium) DSC_0243 (Medium) DSC_0323 (Medium) DSC_0400 (Medium) DSC_0410 (Medium) DSC_0417 (Medium) DSC_0428 (Medium) DSC_0444 (Medium) DSC_1011 (Medium)

La Cluj Napoca, 4 septembrie a fost ziua partenerului Decathlon. Cu această ocazie a avut loc o demonstraţie care s-a bucurat de un succes deosebit. La final, partenerul a oferit cadouri tuturor participanţilor.

0 (40) (Medium) 0 (210) (Medium) 0 (252) (Medium) 0 (263) (Medium) 0 (294) (Medium) 0 (411) (Medium)

Sfărşitul anului competiţional 2016 se  anunţă unul plin de evenimente pentru FRSMC. La sfârşitul lui spetembrie are loc la Cluj Napoca, Cursul Național de perfecționare al antrenorilor, instructorilor și arbitrilor FRSMC și Curs de calificare de Instructor Sportiv. În octombrie are loc la Braşov Cupa Romaniei la Sporturi Marţiale Coreene urmată de o deplasare în Ungaria şi un stagiu susţinut de Grand Master Hwang Ho Yong 9 DAN Vicepreşedintele ITF.

Cupa Romaniei

 

International Technical Seminar Cluj-Napoca Romania

TAEKWON-DO

I. ISTORIC
1.1. ORIGINEA ŞI DEZVOLTAREA ARTELOR MARŢIALE

Sunt mai multe documente istorice care scot în evidenţă existenţa unor forme de luptă cu mâinile şi picioarele din perioada regatelor Silla si Koguryo. Unele dintre poziţii aduc spre Taek-Kyon sau spre tehnicile japoneze de luptă care poartă numele de Jujitsu. Aceşti luptători aparţinând Hwa Rang do-ului au dat o nouă dimensiune metodelor de luptă cu picioarele, schimbându-le în noi stiluri de luptă şi introducând principiile codului lor. O nouă concepţie mentală şi psihică a transformat lupta cu piciorul într-o artă. De-a lungul perioadei Hwa Rang do, metoda primitivă de luptă cu mâinile, numită Soo Bak-Gi, era foarte populară printre oamenii de rând din Koguryo. Poporul avea un mare respect pentru această formă de luptă astfel că de-a lungul unui an, între două sărbători importante, prima a lunii mai şi cealaltă a lunii august, aveau loc competiţii de Soo Bak-Gi împreună cu jocuri ale luptelor libere coreene, cu lupte războinice cu arme şi stilul de luptă cu piciorul numit Jeki-Chagi.
Faimosul istoric coreean, doctorul Danjae Shin Chae Ho,în scrierile sale despre îndepărtatul Chosun, descrie diferite întreceri de îndemânare şi curaj desfăşurate sub anumite reguli : “Dansuri cu sabia, sporturi de apă unde erau întreceri de sărituri în râuri îngheţate ca un test al curajului şi perseverenţei. Trasul cu arcul şi Taek-Kyon-ul sunt întreceri unde erau demonstrate forţa şi îndemânarea. Câştigătorului întrecerilor de vânătoare îi era dat numele de Sou-Bi, un nume care atrăgea după sine respect şi admiraţie. Mai presus de decizia juriului, era judecata spectatorilor care îi ridica pe învingători în slăvi.
Doctorul Danjae Shin susţine că arta Soo Bak-Gi a fost, eventual, introdusă în China sub forma şi denumirea Kwon Bup, iar în Japonia ca o formă a Jujitsu-lui.
Documente istorice vechi relatând despre artele marţiale în Coreea, relevă importante descoperiri datând din perioada celui de-al treilea rege al Dinastiei Yi (1401-1408) care a format un puternic organism al armatei în care a recrutat experţi în Taek-Kyon, Sirum (lupte coreene libere), Soo Bak-Gi, trasul cu arcul şi arme tradiţionale. Unele documente, nu puţine la număr, tind să indice că multe dintre aceste forme de luptă au fost exportate în Japonia formând bazele pentru Jujitsu şi pentru Karate.
Organismul coreean Hwa Rang do a fost imitat, prin organizare şi cod, de către samuraii japonezi.
Masutatsu Oyama, o autoritate binecunoscută a karatelui japonez şi fondator al stilului Kyokushinkai, în cartea sa “Acestea sunt karatele” menţionează că etimologia cuvântului “KARA” deriveaza din cuvântul coreean “KAYA” folosit în sudul peninsulei coreene.

1.2. SOO BAK GI – STRĂMOŞUL TAEKWON-DO-ULUI ÎN TIMPUL DINASTIEI KORYO
Într-un alt studiu interesant al Dr. An Ja San, în una dintre cărţile sale despre vechea Coree, acesta a inclus o biografie a luptătorilor coreeni şi anumite date despre şcoala de Yoo Sul (care se poate considera ca fiind Jujitsu) care, în Coreea, era cunoscută sub numele de Soo Bak-Gi sau Taek-Kyon.
În fiecare an, în luna mai, regele însuşi organiza competiţii ale acestor forme de luptă la pavilionul Kak Chon din Munţii Ma Am. Câştigătorul acestei competiţii era răsplătit cu un bun post în serviciul militar. Regele mai organiza competiţii de acest gen între soldaţii din garda sa. Trei dintre câştigătorii unor astfel de competiţii anuale : Lee Yi Min, Jang Joong Boo şi Sa Kang Sung au devenit faimoşi generali în timpul Dinastiei Koryo. Acestea fapte ne dau de înţeles că regii aveau mai mult decât un simplu interes în dezvoltarea acestei arte.
Sunt 24 de mişcări de bază, sau poziţii fundamentale, folosite de către practicanţi. Acestea includ tehnici de mână, de picior, sărituri, căderi, rostogoliri şi tehnici de dezechilibrare.
Cu siguranţă că, în timpul dinastiilor Silla şi Koryo, artele marţiale au avut cea mai înfloritoare perioadă. Foarte curând după aceste dinastii, urmaşii lor au adoptat o politica antimilitara ceea ce a dus la degradarea, în parte, a artelor marţiale. A urmat o perioadă înfloritoare a vieţii civile, a culturii, punându-se mare bază pe artele frumoase.
La sfârşitul Dinastiei Yi, artele marţiale apar ca având o existenţă întreruptă. Lovitura finală apare odată cu ocupaţia japoneză (1904-1945) când artele marţiale au fost interzise pe tot teritoriul Coreei. Taek Kyon a fost practicat, în secret, de către câţiva vechi adepţi care au avut această posibilitate şi au menţinut această artă în viaţă.
În altă ordine de idei, Gichin Funakoshi cunoscut ca “tatăl karatelor japoneze”, a scris în anul 1958 o carte în care afirma: “karatele sunt artele marţiale ale Insulei Okinawa”. El mai afirma că această artă s-a dezvoltat în Okinawa începând cu secolul al IX-lea şi purtând numele de “TE” (mână). Când această tehnică din Okinawa s-a modificat prin combinarea ei cu arta chineză kempo (metoda lovirii cu pumnul), această artă a devenit cunoscută sub numele “DOTE“. Prima demonstraţie a acestei arte marţiale a avut loc în 1917 căpătând o rapidă popularitate pe întreg teritoriul Japoniei. În anii ‘30 cuvântul “DO” a fost înlocuit de cuvântul “KU” pentru a face distincţie între karatele japoneze şi forma de luptă kempo din China. În scrierea sino-japoneză, cuvintele “DO” sau “KARA” înseamnă “CHINA”.
Într-o carte de karate scrisă de Nagadoni, autorul susţine că, conform legendelor sau mitologiei, acest mod de a lupta cu mâna liberă este întâlnit în sumo şi în judoul japonez cu aproximativ 2000 de ani în urmă.
Unele dintre aceste teorii sunt mai mult sau mai puţin disputate, dar argumentele tot mai multe despre originea acestor forme de luptă cu mâna sau piciorul nu aduc nici un fel de rezultat.
Este o dispută neloială asupra fiecărei ţări din cele implicate, fiecare dintre acestea putând afirma că “folosirea focului a avut loc numai în una dintre ele” deşi acesta a fost folosit în mai multe părţi ale lumii.
Teoria chineză, despre artele marţiale, a fost cea mai rapid acceptată deoarece China a reprezentat cel mai cunoscut punct de pornire asupra culturii orientale. Aceasta nu înseamnă neaparat că artele marţiale au avut începutul în China. Lupta cu mâna şi piciorul nu poate fi spus că ar avea originea într-o anumită ţară şi nu asta este important. Este mai mult ca sigur că o dezvoltare naturală care a avut loc în diferite regiuni ale artelor marţiale, a fost ca urmare a necesităţii istorice şi politice a acelor timpuri, de a forma un sistem de apărare.
Ca şi punct de pornire a fiecărei arte marţiale, cu siguranţă că depinde de naţiunea în care a fost dezvoltată, dar nu are nici o legatură cu durata istorică a ţării respective, ci cu problemele pe care aceasta le-a întâmpinat de-a lungul existenţei sale.
MOTTO :
Nu există nici o învăţătură
secretă; adevaratul progres
poate fi realizat de oricine
cu hotărâre în acest sens.
1.3. ISTORIA TAEKWON-DO-ULUI
1.3.1. ORIGINEA ŞI PREZENTAREA TAEKWON-DO-ULUI

Taekwon-do este………..un mod de viaţă. Care este sensul exact al Taekwon-do-ului?
Într-o formulare simplista Taekwon-do este o versiune a luptei neînarmate constituită în scopul autoapărării. Oricum înseamna mult mai mult decât aceasta.
Este folosirea ştiinţifică a corpului uman, într-o metodă de autoapărare, un corp care a fost dezvoltat să folosească intens facilităţile fizice şi psihice în cadrul antrenamentului.
Este o artă marţială fără egal în ceea ce priveşte forţa şi tehnica.
Ca şi artă marţială implică disciplina în primul rând, tehnica şi un antrenament mental care au ca scop construirea (dezvoltarea) unui puternic sens al justiţiei, corectitudinii şi conduitei sociale. Acestea sunt condiţiile care separă adevărata participare faţă de senzaţional, conţinând şi punându-se accent pe aspectul de luptă al artei. Acesta este unul din motivele pe care Taekwon-do este considerat o artă a autoapărării. Totodată implică un mod de gândire şi de viaţă particulară în ceea ce priveşte conceptul şi spiritul de autodisciplină şi un ideal de morală nobilă. Aceasta descriere aproape reprezintă un cult.
Traducerea cuvântului Taekwon-do se poate face astfel :
“TAE” are sensul de a sări, de a zbura, a lovi sau a sparge cu piciorul; “KWON” denotă pumnul pregătit să lovească sau să blocheze; “DO” are aspectul de artă, de cale, de conduită, adevărata artă construită şi pavată de către înţelepţii şi luptătorii din trecut.
Luat ca un ansamblu colectiv, Taekwon-do indică antrenamentul mental şi tehnic pentru lupta neînarmată cât şi ca sistem pentru sănătate, incluzând tehnici de lovire cu pumnul şi piciorul, blocaje şi eschive din calea loviturilor adversarului, pentru distrugerea rapidă a lui folosindu-ne de avantajele pe care acesta ni le oferă în timpul mişcării sale.
Taekwon-do nu poate fi folosit de către nimeni fără o pregătire psihica şi fizică corespunzătoare care să îi permită siguranţa necesară şi stăpânirea de sine de care are nevoie în timpul luptei.
Bineînţeles că, aplicat greşit, Taekwon-do poate să devină periculos, chiar mortal. În acest scop, antrenamentul trebuie să fie făcut în aşa fel încât fiecare tehnică să fie explicată corect elevilor şi numai în măsura în care pregătirea psihică le permite să folosească şi să evalueze această tehnică.
Posibilităţile, în ceea ce priveşte spectaculozitatea şi forţa dezvoltată de fiecare tehnică din Taekwon-do, sunt multe ca număr. Aici am putea aminti câteva dintre acestea : să zbori peste o motocicletă şi să loveşti cu piciorul ţinta aflată la distanţă de câţiva metri de aceasta, spargerea cu piciorul a unei scânduri de brad cu grosimea de 2,5 cm situată la înălţimi de peste 2,5 metri, ruperea a două sau mai multe cărămizi cu cantul interior sau exterior al mâinii, spargerea cu pumnul dintr-o singură lovitură a şase sau şapte scânduri de brad, lovirea cu picioarele a două sau trei ţinte dintr-o singură săritură sunt doar câteva exemple. Să faci aşa ceva pe stradă, ar putea părea aproape imposibil, dar pentru un elev care practică Taekwon-do în mod conştiincios şi cu sârguinţă, este un lucru obişnuit. Bineînţeles că practicând această artă nu înseamnă că acesta trebuie să fie scopul şi în acelaşi timp nu înseamnă că trebuie aplicat pe stradă.
Trebuie să fie înţeles, foarte clar, că nu există echivalent în nici un alt stil de luptă în ceea ce priveşte efectul forţei somatice dezvoltat la un practicant al Taekwon-do-ului.
Antrenamentul intens este esenţial pentru a păstra o formă fizică şi psihică de vârf. Într-un astfel de antrenament sunt folosite toate grupele musculare care intră în alcătuirea corpului uman. Cu cât sunt folosite mai multe grupe musculare pentru efectuarea unei tehnici, cu atât forţa transmisă, generată de contracţie, este mai mare. Pentru un efect maxim este necesar ca această forţă să fie transmisă spre punctele vulnerabile sau, mai precis, spre punctele vitale localizate pe corpul adversarului.
Aici trebuie precizat că tehnica este special concepută pentru a asigura o bună mobilitate a mişcărilor, putând fi folosită cu efect maxim împotriva unui adversar aflat în mişcare.
Cele mai devastatoare tehnici din Taekwon-do, sunt bazate în special pe impactul exploziv care are consecinţe asupra organelor interne ale corpului sau tehnici care dezvoltă o forţă capabilă să dizloce anumite părţi ale corpului adversarului. În paralel cu folosirea forţei explozive se folosesc şi alte tehnici cum ar fi cele de împingere şi de dezechilibrare, unde cu un minimum de forţă se obţin efecte maxime.

1.3.2. EVOLUŢIA TAEKWON-DO-ULUI ÎN ŢARA SA DE ORIGINE: COREEA

Generalul Choi Hong Hi, fondatorul stilului Taekwon-do, iniţiatorul Federaţiei Internaţionale de Taekwon-do (International Taekwon-do Federation, prescurtat I.T.F.) al cărei preşedinte a fost până la moartea sa s-a născut în 9 noiembrie 1918 în districtul Hwa Dae Myong Chun din Coreea şi a murit de cancer la stomac în 15 iunie 2002 în ţara sa de naştere.
Statutul social al Generalului Choi, cât şi avantajul ca el să fie fondatorul acestui stil de luptă, au contribuit deasemenea la o rapidă dezvoltare a acestuia în întreaga lume.
Copilul Choi a fost fragil şi bolnavicios, ceea ce l-a determinat pe profesorul său de caligrafie să-l îndrume, de la vârsta de 15 ani, spre practicarea străvechiului stil de luptă Tae-Kyon.
În anul 1938 a părăsit Coreea pentru a pleca la studii în Japonia, unde a ajuns repede la nivelul de centură neagră în Karate. În urma unor acţiuni patriotice împotriva japonezilor, acesta a fost închis într-o închisoare militară din Japonia.
În ianuarie 1946, odată cu eliberarea de sub dominaţia japoneză, s-a întors în patrie primind gradul de locotenent a noii armate coreene şi fiind numit comandant al unui regiment. Tânărul locotenent, Choi Hong Hi, a început să practice arta sa proprie cu unii dintre soldaţii din subordinea sa. Restul bineînţeles, face parte din istoria sa rezultând ceea ce astăzi este cunoscut în lume sub numele de Taekwon-do.
Sub tutela Generalului Choi, la data de 11 aprilie 1955, numele de Taekwon-do a fost ales să reprezinte arta marţială coreeană, de către istorici şi alte persoane proeminente din Coreea. Numele propus, de către Generalul Choi, a fost în unanimitate votat pentru a descrie această artă ca fiind validă şi de sine stătătoare.
Astfel, într-o traducere scurtă şi clară, TAE = picior, KWON = pumn, DO = artă – ceea ce duce la definirea ei astfel: “ARTA DE A LUPTA CU PICIORUL ŞI MÂNA”.
Acest nou nume nu are numai o mare asemănare cu străvechiul nume Taek Kyon, dar totodată are şi un sens de naţionalism al acestei arte coreene, unde nume ca Dang Soo şi Kong Soo sunt în corelare cu arte marţiale chinezeşti sau japoneze.
Sistemul dezvoltat de către Generalul Choi are la bază stilul Chong Hun, Taek Kyon, Soo Bak-Gi şi tehnici de Karate, scopul final fiind dezvoltarea la maxim al tehnicilor de mână şi, mai ales, de picior. Acest sistem are la bază 24 de “TULLURI”, fiecare cizelat şi perfecţionat de către General şi colegii săi, începând cu “CHON-JI” şi până la cel mai înalt nivel reprezentat de “TONG IL”.
După 1300 de ani, artele marţiale coreene au ajuns, în sfârşit, la o maturitate deplină şi la o răspândire impresionantă în peste 60 de ţări, având milioane de practicanţi.
Combinarea tehnicilor clasice cu noile modificări au avut ca rezultat o formă de autoapărare şi condiţionare mentală fără egal în lumea modernă. Toată această istorie a fost relatată în revista “Chosun” aparţinând cotidianului Doctorului Lee Sun Kun, preşedintele Universităţii Kyung Puk şi unul dintre cei mai mari istorici ai Coreei, în 1969.
Ca şi nivel spiritual, Taekwon-do derivă din tradiţia etică şi din principiile morale orientale şi bineînţeles, având o contribuţie foarte mare, propria filozofie a Generalului Choi Hong Hi.
Cu toate că era un om mic de statură, măsurând numai cinci picioare înălţime (5 x 32 cm=1,60 m), aceasta nu l-a impiedicat să lupte şi să îşi impună propriul stil de luptă, atât pe plan naţional cât şi pe plan internaţional, participând el însuşi la demonstrarea superiorităţii stilului, sau faţă de alte arte marţiale.
TAEKWON-DO ne învaţă cum să generăm maximum de putere. Sunt incorporate deasemenea, tehnici din lupta corp la corp care erau folosite, cu maximum de eficacitate, de către trupele speciale ale armatei.
Cu toate că acest stil cuprinde şi tehnici derivate din Karate şi Taek-Kyon, teoriile fundamentale şi principiile Taekwon-do diferă faţă de oricare altă artă marţială din lume.
În luna martie 1959, sub conducerea Generalului Choi au avut loc primele demonstraţii înafara graniţelor Coreei. S-au făcut demonstraţii în Vietnam şi Taiwan, cu un succes neaşteptat.
Studiile Generalului Choi despre Taekwon-do sunt împărţite în : – disciplina spirituală
– perfecţionarea tehnicii
Datorită faptului că spiritul uman aparţine mecanismului metafizic, însemnătatea disciplinei spirituale nu este uşor de descris. Este ceva ce nu poate fi atins, văzut sau auzit. Este mai adânc şi mai îndepărtat decât orice putem noi percepe. Datorită acestui fapt, Generalul Choi afirmă că el însuşi este un student care trebuie să se perfecţioneze continuu, că niciodată nu poţi ajunge la finalul procesului de învăţare.
Dimensiunile spirituale ale Taekwon-do-ului sunt foarte bine definite în ceea ce se numeşte “TULL”, deci cine se consideră un adept al Taekwon-do-ului îşi va respecta propriul corp şi o morală de viaţă sănătoasă, niciodată folosindu-le în scopuri dezonorabile pentru persoana sa. Numele acestor exerciţii complexe: ”TULL”, au fost inspirate de către personalităţi istorice ale poporului coreean, care şi-au adus aportul către naţiunea coreeană de-a lungul unei istorii îndelungate de aproape cinci mii de ani.
Înţelegerea însemnătăţii acestor denumiri te duce, în mod implicit, la înţelegerea acestor exerciţii conducând la înţelegerea adevăratului scop al Taekwon-do-ului care este în slujba fraternităţii şi justiţiei.
În istoria Coreei nu există nici măcar o singură dată când poporul coreean să-şi fi părăsit propriile graniţe cu scopul de a subjuga alte naţiuni, exceptând cazurile când a fost obligat să-şi apere identitatea naţională şi propriile teritorii.
În cadrul Taekwon-do-ului au fost create o varietate de tehnici care pot fi folosite în aproape orice situaţie de luptă. Ele sunt bazate pe următoarele principii:
1. Toate mişcările sunt concepute pentru a produce maximum de putere în acord cu formulele ştiinţifice şi cu principiile energiei cinetice.
2. Principiile din spatele tehnicilor trebuie să fie atât de clare, încât şi cineva care nu cunoaşte Taekwon-do să distingă o mişcare corectă de una incorectă.
3. Distanţa şi unghiul de execuţie al fiecărei mişcări trebuie să fie exact definite pentru a face cât mai eficiente atacul sau apărarea.
4. Scopul şi metoda fiecărei mişcări trebuie să fie clare şi simple pentru a fi uşor de explicat în procesul învăţării, cât mai pe înţelesul elevilor.
5. Procesul învăţării trebuie să fie în aşa fel conceput de către instructori, încât să reuşească să îşi atragă adepţi indiferent că sunt tineri, bătrâni, bărbaţi sau femei.
6. Metodele de respiraţie corectă trebuie să fie explicate fragmentat, fiind în concordanţă cu viteza fiecarei mişcări şi reducând, cât mai mult posibil, oboseala.
7. Atacul trebuie să fie posibil împotriva fiecărui punct vital şi trebuie să fie posibilă o apărare împotriva unei largi varietăţi de tehnici de atac.
8. Fiecare unealtă de atac (mână, picior, cot, etc) trebuie să fie clar definită, fiind bazată pe structura corpului uman.
9. Fiecare mişcare trebuie să fie uşor de executat, făcându-l pe practicant să ia Taekwon-do ca pe un sport sau ca pe o activitate de recreere.
10. O importanţă specială trebuie acordată promovării unei sănătăţi bune şi prevenirii accidentărilor.
11. Fiecare mişcare trebuie să fie ritmată şi armonioasă, astfel încât Taekwon-do să capete un aspect estetic deosebit.
12. Fiecare mişcare dintr-un “TULL” trebuie să exprime personalitatea şi caracterul spiritual al personajului după care a fost numit. Aderarea la aceste principii de bază face din Taekwon-do o artă marţială, o artă estetică, o ştiinţă şi un sport de neegalat în întreaga istorie a artelor marţiale până în prezent.

1.3.3 APARIŢIA ŞI DEZVOLTAREA TAEKWON-DO-ULUI ÎN ROMÂNIA

Artele marţiale s-au practicat pe teritoriul României, chiar şi în perioada prerevoluţionară, perioadă în care practicarea acestora era interzisă membrilor de rând ai populaţiei. Aceasta se făcea pe ascuns în diferite săli sau chiar în mijlocul naturii, sub diferite denumiri, cea mai frecvent folosită fiind cea de judo.
Pentru prima dată, în România, Taekwon-do a apărut la Cluj în anul 1985, an în care instructorii Mazsa George şi Ocolişan Florin s-au hotărât să treacă, treptat, de la karate la taekwon-do. În acest fel, cu ajutorul celor doi instructori, a cărţilor de taekwon-do şi a practicanţilor, încetul cu încetul, un vis devine realitate. Cine ar fi crezut pe atunci, că taekwon-do ar putea deveni o artă în adevăratul sens al cuvântului, cu sportivi de talie internaţională şi tocmai în România?….. Totuşi cu multă răbdare, dăruire şi încredere din partea instructorilor şi a practicanţilor, s-a ajuns la acest nivel.
Mişcările şi tehnicile se executau foarte asemănător cu cele din karate, dar ceea ce era mai important pentru noi era că practicam un stil nou, până la acea dată necunoscut în România, că eram primii care pot să facă acest lucru, că practicam un stil cu o nouă denumire nu numai pentru noi, ci şi pentru toţi ceilalţi practicanţi de arte marţiale din ţară.
Practicarea în ilegalitate a dus la imposibilitatea trimiterii în România a unui instructor internaţional care să pună bazele unei tehnici corecte încă de la început. Cu toate acestea, conducerea Federaţiei Internaţionale de Taekwon-do era la curent cu ceea ce se întâmpla în ţara noastră, în materie de taekwon-do.
Cu mari sacrificii şi cu multă frică s-a realizat prima corespondenţă cu maestrul Choi Jung Hwa – 7 DAN I.T.F., fiul fondatorului Choi Hong Hi, care, până la urmă, a reuşit să ajungă la Cluj, chiar de două ori înainte de Revoluţia din decembrie 1989.
Bineînţeles că mişcările noastre conţineau un concept minim de taekwon-do, din ceea ce reprezintă adevărata artă, dar Choi Jung Hwa a observat dăruirea sportivilor şi dorinţa lor de a învăţa această artă şi, amuzat, surprins, dar şi mulţumit în acelaşi timp, a început să colaboreze aproape continuu cu practicanţii clujeni.
Pe durata celui de-al doilea stagiu de la Cluj s-a reuşit obţinerea Sălii Sporturilor unde, maestrul coreean, a făcut şi o demonstraţie pentru public, pe lângă antrenamentul complex şi bogat în tehnica adevarată a acestei arte marţiale.
Astfel practicanţii români se apropiau, din ce în ce mai mult, de ceea ce se numeşte taekwon-do, au reuşit să avanseze în tehnică, dar şi în ierarhia gradelor, astfel că la această dată sunt numeroşi sportivi care deţin centura neagră cu unu, doi, trei, patru, cinci şi chiar 6 DAN, în multe alte centre ale ţării.

Tot în acea perioadă de ilegalitate, cei doi instructori Mazsa George şi Ocolişan Florin au reuşit să obţină vizele pentru a participa la Campionatul Mondial de Taekwon-do de la Budapesta, concurs care a avut loc în vara anului 1989. Aceştia au obţinut primele rezultate la probele de spargeri-forţă, unde Mazsa George s-a clasat pe locul patru, iar Ocolişan Florin pe locul cinci. Pe atunci Mazsa deţinea gradul de 2 DAN, iar Ocolişan avea 1 DAN I.T.F.
După Revoluţia din decembrie 1989, în mai 1990, a fost organizat un nou stagiu de pregătire cu maestrul Choi Jung Hwa, urmând ca în perioada 1-3 iunie a aceluiaşi an, sportivii români să participate la Balcaniada de Taekwon-do I.T.F. din Sofia – Bulgaria. Aceasta a avut loc sub preşedinţia de onoare a maestrului Choi Jung Hwa, pe atunci director tehnic al Federaţiei Internaţionale de Taekwon-do, din partea Federaţiei Bulgare de Taekwon-do participând însuşi preşedintele statului, Twetan Twetanov. Au participat sportivi din: Grecia, Turcia, Iugoslavia, România şi Bulgaria.
Condusă de cei doi instructori, echipa României a realizat un frumos palmares obţinând 1 medalie de aur şi 3 de bronz la proba de luptă individual, medalie de bronz la luptă pe echipe şi medalie de argint la proba de Tull (Kata) pe echipe. O lună mai târziu, după Balcaniadă, maestrul Choi Jung Hwa şi-a făcut din nou apariţia la Cluj dar, de această dată, scopul vizitei sale a fost de a promova în grad câţiva dintre practicanţii români. Pe lângă centurile inferioare (colorate, până la centura neagră), maestrul a acordat şi câteva centuri negre 1 DAN viitorilor componenţi ai lotului naţional care urmau să participate la Campionatul Mondial din Canada, în toamna aceluiaşi an. Participarea la acest campionat nu a adus rezultate deosebite, datorită lipsei de experienţă a sportivilor, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional.
În anul 1991 urmează Campionatul European care se desfăşoară în Anglia şi la care lotul României participă din nou dar, nici de această dată, sportivii români nu au reuşit să se claseze în primele 3 locuri.
În anul 1992, un numeros lot de sportivi români, participă la Campionatul European din Kozsalin – Polonia unde se obţin primele rezultate la un campionat de această talie: 1 medalie de aur şi 2 de bronz.
În luna septembrie a aceluiaşi an, din cauza fondurilor scăzute, participă la Campionatul Mondial din Coreea doar doi sportivi români, Tuşa Paul şi Oneţ Cristina. Aceştia au reuşit să se claseze în primii 10 sportivi ai lumii la probele de luptă individual şi tehnici speciale individual.
Urmează pregătirile pentru Campionatul European din 1993. Acesta va avea loc, în perioada 21 – 23 mai, în Groningen – Olanda. Încă o dată sportivii români au reuşit să obţină rezultate pe plan internaţional, câştigând 5 medalii de bronz.
Tot în aceşti ani, 1992 si 1993, au avut loc 3 competiţii internaţionale de W.T.F. în Cipru unde lotul României de I.T.F. a participat, cu scop de verificare, chiar dacă stilul şi regulile de concurs erau diferite şi de unde s-au intors, de fiecare dată, cu rezultate valoroase.
Cel mai important eveniment al anului 1994 a avut loc la Cluj, în perioada 24-26 ianuarie, cu ocazia stagiului de pregătire condus de însuşi fondatorul Taekwon-do-ului, Generalul Choi Hong Hi. Antrenamentele au avut loc la Sala Sporturilor şi la Sala Armatei şi au fost încheiate cu un examen de grad pentru 1, 2 şi 3 DAN.
Tot în anul 1994 s-a ratat participarea la C.E. din Polonia şi la C.M. din Malaezia din cauza lipsei de fonduri.

Un alt eveniment foarte important, al anului 1994, pentru Taekwon-do în România, a fost primul Campionat Naţional care s-a ţinut la Hunedoara în perioada 12 – 14 august. Au participat peste 150 de sportivi din oraşele: Cluj, Timişoara, Deva, Haţeg, Vaslui, Oradea, Constanţa, Dej, Târgu-Mureş, Miercurea-Ciuc, Blaj, Sibiu, Mediaş şi nu în ultimul rând cei din Călan şi Hunedoara care au fost şi organizatorii. La competiţie a fost prezentă o delegaţie coreeană condusă de domnul Kim, consilier al Ambasadei Coreene la Bucureşti, împreuna cu doi maeştri internaţionali: Pak Hak Gil – 6 DAN şi Sok Min Chol – 6 DAN, care au fost principalii judecători ai competiţiei.
Preşedinte de onoare a competiţiei a fost numit domnul George Mazsa care era, pe atunci, preşedintele Asociaţiei Române de Taekwon-do (singura structură sportivă existentă pe vremea aceea) şi director tehnic în Federaţia Română de Arte Marţiale, federaţie în care erau cuprinse pe atunci toate stilurile de arte marţiale.
Au arbitrat, ca arbitri de centru, trei instructori posesori ai centurii negre 3 DAN, astfel: din Târgu-Mureş – Tokes Levente, din Miercurea Ciuc – Simo Mihaly şi din Cluj-Napoca – Oltean Marius.
Rezultatele nu au fost arhivate, deci putem să scoatem în evidenţa doar câteva dintre acestea:
Sportivii clujeni, pe atunci legitimaţi ai Asociaţiei Române de Taekwon-do, au obţinut următoarele rezultate:
– Luptă individual:
– Loc. I – Mureşan Alexandru, categ. 63 kg
– Tuşa Paul, categ. -80 kg
– Jucan Alexandru, categ. +80 kg
– Gaşpar Timea, categ. 52 kg
– Loc. III – Oltean Marius, categ. 71 kg
– Muntean Mircea, categ. 80 kg
Luptă echipe:
– Loc. I – Cluj-Napoca (Jucan Alexandru, Tuşa Paul, Oltean Marius, Muntean Mircea, Mureşan Alexandru)
– Loc. II – Deva
– Loc. III – Miercurea-Ciuc

Două luni mai târziu are loc prima ediţie a “Cupei Mediensis” la care se introduce, pentru prima dată în România, concursul pentru copii pe lângă cel de juniori şi seniori, campionat organizat de către Roman Gheorghe.

Anul 1995 a fost marcat de stabilirea la Cluj a maestrului internaţional Pak Hak Gil – 6 DAN I.T.F., începând cu luna mai, susţinut pentru un an de zile de către Marius Oltean, dar şi de către celelalte centuri negre existente la acea vreme. Tot în luna mai a aceluiaşi an a avut loc cel de-al doilea Campionat Naţional, la Miercurea Ciuc, unde au participat sportivi din 20 de oraşe, dar la fel ca şi la Hunedoara, rezultatele un au fost arhivate.
În perioada 20-30 august 1995 a avut loc stagiul naţional de pregătire, la Constanţa, sub îndrumarea maestrului Pak Hak Gil şi a instructorilor posesori ai centurii negre 3 DAN din Cluj.
În 29-30 septembrie 1995 a avut loc, la Mediaş, cea de-a doua ediţie a “Cupei Mediensis” la care au participat peste 200 de sportivi.
Activităţile care s-au desfăşurat în anul 1996 au fost:
– 25 – 31august – a avut loc stagiul naţional de pregătire pentru sportivi, instructori şi arbitri, la Constanţa care s-a finalizat cu un examen de avansare în grad, pentru sportivii care îndeplineau condiţiile necesare.

– a III-a ediţie a “Cupei Mediensis” şi seminarul internaţional cu fondatorul Taekwon-do-ului care a avut loc în Varşovia – Polonia. La acest seminar au participat zece sportivi şi instructori români din care trei instructori au reuşit să obţină gradul de 4 DAN, la examinarea care a avut loc la sfârşitul seminarului. Aceşti instructori sunt: Oltean Marius, Mureşan Alexandru şi Simo Mihaly. Tot atunci, Generalul Choi, a cerut unele schimbări la nivelul conducerii organizaţiei de Taekwon-do din România şi, în primul rând, a cerut schimbarea preşedintelui. La două săptămâni după sosirea în România, a avut loc o Adunare Generală la care s-a hotărât înfiinţarea Uniunii Române de Taekwon-do, cu o nouă conducere astfel: preşedinte – Oltean Marius – 4 DAN; vicepreşedinţi: Sibişeanu Robert – 2 DAN şi Andras Robert – 3 DAN; secretari: Fântână Dorel – 2 DAN şi Muntean Mircea – 3 DAN.
1 – 4 mai 1997 este perioada în care s-a participat la Campionatul European de seniori din Slovenia unde am reuşit să obţinem un loc IV, două locuri V şi două locuri VIII la diferite probe.
Anul 1997 aduce un nou Campionat Naţional de Taekwon-do I.T.F. pentru seniori, primul organizat de către noua structură, cu o nouă conducere (cea menţionată anterior). Acest campionat a avut loc la Baia-Mare, în perioada 5 – 8 iunie 1997 şi a fost organizat de către Asociatia Sportiva Gi-Do din Baia Mare, prin preşedintele său – Fântână Dorel.
În luna august a avut loc un seminar naţional de vară, la Constanţa, unde s-au perfecţionat sportivii şi instructorii în vederea obţinerii unor rezultate mai bune pe plan internacional şi în vederea avansării în grade.
Perioada 21 – 23 noiembrie a fost destinată Campionatului Naţional pentru copii şi juniori şi a Cupei Romaniei pentru seniori, iar în 13 – 15 decembrie s-a participat, cu lotul de juniori, la Campionatul European din Varşovia – Polonia unde o sportivă a reuşit să se claseze pe locul trei, iar alţi trei sportivi au ocupat locurile IV, V, şi VIII. Imediat după C.E. de juniori a avut loc un nou stagiu de pregătire a instructorilor internaţionali condus din nou de către Gen. Choi – preşedintele I.T.F., unde au participat 3 instructori români.
Anul 1998 a adus unele noutăţi din punctul de vedere al legislaţiei în ceea ce priveşte artele marţiale, astfel încât Federaţia Română de Arte Marţiale care îngloba toate stilurile, a fost divizată în patru, astfel: Federaţia Română de Karate Tradiţional, Federaţia Română de Karate Modern, Federaţia Română de Arte Marţiale de Contact şi Federaţia Română de Taekwon-do W.T.F.. Uniunea Română de Taekwon-do I.T.F. a fost repartizată Federaţiei Române de Arte Marţiale de Contact unde urma să îşi desfăşoare activitatea în continuare.
Cele mai importante activităţi desfăşurate în 1998 au fost:
– Campionatul Naţional de seniori care a avut loc în luna februarie la Petroşani, concurs organizat de către Asociaţia Sportivă Ki, prin preşedintele său – Bumbu Mihai.
– Campionatul Naţional pentru copii şi juniori organizat la Oradea.
– Cupa României pentru copii, juniori şi seniori – Cluj-Napoca – organizator Marius Oltean – preşedintele C.S. Ardealul.
– Cupa Balcanică pentru seniori care s-a desfăşurat în Blagoevgrad – Bulgaria unde echipa naţională a obţinut rezultate foarte bune şi a reuşit să se claseze pe locul II la clasamentul general pe naţiuni.
Anul 1999 aduce alte schimbări la nivelul federaţiilor de arte marţiale, astfel că o Ordonanţă a Ministerului Tineretului şi Sportului prevede că toate stilurile de arte marţiale care poartă aceeaşi denumire, sau denumiri asemănătoare, să facă parte din federaţiile cu denumiri apropiate. În acest fel, Taekwon-do I.T.F. a fost din nou repartizat, de data aceasta în cadrul noii Federaţii Române de Taekwon-do (federaţie care reprezenta Taekwon-do W.T.F.). Deşi reglementările internaţionale nu permiteau aceasta, la nivel naţional s-a reuşit acest compromis de fuziune. S-a discutat şi faptul ca sportivii care practicau Taekwon-do I.T.F. să poată participa la competiţii de Taekwon-do W.T.F. şi invers, astfel încât o parte a acestora au avut dublă legitimare. Cu această ocazie a avut loc şi o mică schimbare a calendarului competiţional, astfel:
– 6 – 7 februarie 1999 s-a desfăşurat seminarul naţional pentru sportivi, instructori şi arbitri la Baia Mare.

– 9 – 11 martie a avut loc Campionatul Naţional pentru seniori la Miercurea Ciuc, campionat organizat de către A.S. Gi, prin preşedintele său Andras Robert.

– În luna mai s-a desfăşurat Cupa Duran’s pentru seniori la Oradea şi Campionatul Naţional de Taekwon-do W.T.F. pentru juniori şi seniori la Bucureşti.

– Campionatul Naţional pentru copii şi Cupa Moldovei pentru juniori şi seniori s-au desfăşurat la Vaslui în perioada 12 – 13 iunie.
– În 20 – 27 august s-a organizat seminarul naţional pentru sportivi, instructori şi arbitri la Constanţa.
– Începând cu 28 august şi până pe data de 5 septembrie s-a desfăşurat Campionatul Mondial de seniori în Argentina unde, din cauza lipsei de fonduri, România a fost reprezentată de un singur sportiv, în persoana lui Fântână Dorel de la Baia Mare.
– 25 – 26 septembrie a avut loc, la Călan, Cupa României pentru copii, juniori şi seniori, iar în luna octombrie a avut loc Cupa Mediensis la Mediaş.
– Campionatul Balcanic a avut loc în 20 – 21 noiembrie în Alexandropolis – Grecia unde lotul naţional al României a avut un comportament de excepţie, echipa de seniori clasându-se pe primul loc la proba de luptă masculin.
– Vilson Vasile care s-a clasat pe locul I atât la Campionatul Naţional de I.T.F., cât şi la cel de W.T.F., a fost selecţionat pentru a participa la meciurile europene de calificare pentru Jocurile Olimpice din 2000, campionat unde a concurat la categoria grea şi a ocupat locul VI, în Suedia.
– Tot în 1999 a avut loc Campionatul European de Taekwon-do I.T.F. în Riccione – Italia unde România nu a putut fi reprezentată deoarece nu a obţinut vizele de intrare în Italia, deşi actele au fost depuse în timp util, la Consulatul Italiei, în acest sens.
Anul 2000 a început cu organizarea seminarului naţional pentru sportivi, instructori şi antrenori la Baia Mare, în luna februarie, urmând participarea la Campionatul Open al Germaniei, în 4 – 5 martie, la Dortmunt, unde Vilson Vasile s-a clasat pe locul IV la categoria +80 kg.
În perioada 17 – 19 martie a avut loc Campionatul Naţional pentru copii, juniori şi seniori la Oradea.
Tot în perioada 17 – 19 martie, doi arbitri naţionali: Oltean Marius şi Fântână Dorel au participat la seminarul internaţional de arbitraj care s-a desfăşurat la Praga, în Republica Cehă, unde Oltean Marius a obţinut calificarea de arbitru internaţional clasa A (mondial) şi Fântână Dorel a obţinut calificarea de arbitru internaţional clasa B (european).

Oltean Marius şi Fântână Dorel împreună cu reprezentanţii I.T.F.
Calendarul competiţional al anului 2000 a mai cuprins următoarele activităţi:
– 6 – 9 aprilie – Campionatul Naţional de W.T.F. – Cluj-Napoca
– 11 – 14 mai – Campionatul European pentru juniori şi seniori – Edinburg – Scoţia unde România a urcat de două ori pe podium prin Bal Ioana – locul I la proba de spargeri forţă şi prin Nechifor Roxana – locul II la proba de luptă feminin.
– Luna august a fost marcată de organizarea Campionatului Mondial de juniori în Pyongyang – Coreea unde nu s-a participat din lipsa de finanţare în acest sens.
– În luna august s-a organizat seminarul naţional de pregătire la Constanţa, pentru sportivi, instructori, antrenori şi arbitri.
– 28 septembrie – 1 octombrie – a avut loc Cupa României pentru copii, juniori şi seniori, la Mediaş.
– În luna octombrie au mai avut loc Campionatul Balcanic în Salonic – Grecia şi prima ediţie a Cupei Generalului Choi în Connecticut U.S.A unde România a fost reprezentată de către Oltean Marius care a participat la diferite sedinţe cu Gen Choi Hong Hi şi fiul acestuia, Choi Jung Hwa, precum şi cu reprezentanţi ai I.T.F..
Oricum anul 2000 a marcat tot sportul românesc printr-o nouă schimbare a legislaţiei sportive şi anume prin apariţia Ordonanţei nr. 26 cu privire la Asociaţii şi Fundaţii din ianuarie 2000, publicat în Monitorul Oficial al României. Cu această ocazie s-au produs multe scindări la nivel de structuri sportive naţionale, mai ales în cadrul artelor marţiale, deoarece acestă ordonanţă prevedea posibilitatea organizării unor federaţii naţionale care să reprezinte într-adevăr numele şi stilul practicat.
1. Fiind la curent cu aceste schimbări şi în urma mai multor discuţii pe plan naţional, cu conducătorii de asociaţii sportive (existente pe vremea aceea) care practicau Taekwon-do I.T.F., la data de 8 iulie 2000, a avut loc o şedinţa naţională de stil, în cadrul căreia s-au formulat şi înaintat actele pentru obţinerea personalităţii juridice a Federaţiei Române de Taekwon-do I.T.F., ca organizaţie nouă şi de sine-stătătoare. Şedinţa a avut loc la Petroşani şi au participat 15 structuri sportive cu personalitate juridică, astfel:

1. Asociaţia Sportivă Ardealul – Cluj-Napoca – reprezentată de Oltean Marius şi Incze Karoly;
2. Asociaţia Sportivă Salamandra – Constanţa – reprezentată de Sibişeanu Ilie Robert;
3. Asociaţia Sportivă Ki Taekwon-do – Petroşani – reprezentată de Bumbu Mihai;
4. Asociaţia Sportivă Marţial Arts – Dej – reprezentată de Muntean Mircea, Borzaşi Desideriu şi Fodor Ambrozie;
5. Asociaţia Sportivă Gi-Do Taekwon-do Club – Baia Mare – reprezentată de Fântână Dorel Şi Domocos Robert;
6. Asociaţia Sportivă Dragonul Baia Mare – reprezentată de Oltean Marius – cu imputernicire;
7. Asociaţia Sportivă Gi Miercurea-Ciuc – reprezentată de Andras Robert;
8. Asociaţia Sportivă Delta Cluj – reprezentată de Mureşan Alexandru, Pop Ionuţ, Tanţău Liana Felicia;
9. Asociaţia Sportivă Scorpion din Sărmaşu – reprezentată de Vermeşan Gheorghe;
10. Asociaţia Sportivă Meridian Deva – reprezentată de Oltean Marius – cu împuternicire;
11. Asociaţia Umanitară Tornado din Călan – reprezentată de Popa Cristinel;
12. Asociaţia Sportivă Toshirom – Timişoara – reprezentată de Olaru Dan şi Iancu Flaviu;
13. Asociaţia Sportivă Minerva – Cluj – reprezentată de Mucichescu Minerva Angela şi Rusu Maria Magdalena;
14. Asociaţia Sportivă Armata Aurul Brad – reprezentată de Damache Eugen;
15. Asociaţia Sportivă Shihawa-Do – Arad – reprezentată de Spătaru Fabian.
În urma şedinţei de înfiinţare şi a alegerilor, conducerea noii federaţii arăta astfel:
Preşedinte – Oltean Marius
Vicepreşedinţi: – Sibişeanu Robert
– Andras Robert
Secretari: – Muntean Mircea
– Fântână Dorel
Membri:
– Mureşan Alexandru
– Popa Cristinel
– Mucichescu Minerva
– Borzasi Desideriu
Anul 2001 a debutat cu organizarea Campionatului Naţional pentru copii, juniori şi seniori, în perioada 15 – 18 februarie, la Petroşani.
În perioada 2 – 4 martie a avut loc Seminarul Internaţional de pregătire tehnică la Chişinău, susţinut de către Gen. Choi Hong Hi, seminar la care au participat şi o parte dintre instructorii de taekwon-do din România, ocazie cu care o parte dintre aceştia au avansat în grade de 3 şi 4 DAN. Gradul de 4 DAN a fost obţinut de către secretarul general al federaţiei române, d-nul Mircea Muntean.
În 9 – 11 martie a avut loc, deasemenea, un alt seminar internaţional al Gen. Choi Hong Hi la Budapesta, unde am fost invitaţi pentru a participa la o şedinţă cu conducerea federaţiei internaţionale (i.t.f.). România a fost reprezentată de către Oltean Marius – preşedinte F.R. TKD. I.T.F. şi Incze Karoly – secretar federal. La şedinţă s-a discutat situaţia actuală şi de viitor a federaţiei române, în urma căreia am fost felicitaţi pentru progresul nostru într-un timp aşa de scurt de existenţă oficială. I.T.F. a fost reprezentată de către Gen. Choi Hong Hi împreună cu staff-ul său format din: Grand Master Ree Ki Ha – 9 DAN, Master Georgios Stilianis – 8 DAN (preşedintele federaţiei europene), Master Choi Jung Hwa – 8 DAN (fiul Gen Choi), Master Tran Trieu Quan – 8 DAN (viitor preşedinte al I.T.F.) şi alţi maeştri internaţionali.
10 – 15 aprilie – a culminat cu prima pregătire centralizată a lotului naţional la Baia Mare, pregătire care s-a desfăşurat din puţinele fonduri proprii de care dispuneam la acea dată.

În luna aprilie (25 – 30) a avut loc Campionatul European pentru juniori şi seniori în Benidorm – Spania unde s-au obţinut următoarele rezultate: la juniori 1 loc III şi unul VI, iar la seniori două locuri III, unul la individual şi unul la echipe, 1 loc IV, 4 locuri V şi un loc VI.
La Campionatul Mondial pt. seniori din Rimmini – Italia (3 – 8 iulie) am reuşit să ne clasăm doar pe locul V la proba de spargeri individual şi tot pe locul V, la aceeaşi probă, dar pe echipe.
Ca de obicei în luna august s-a desfăşurat stagiul naţional de vară la Constanţa, iar în 12 – 15 octombrie – Cupa României organizată la Mediaş.
15 – 17 noiembrie culminează din nou cu organizarea primului campionat internaţional în România, acesta fiind Campionatul Balcanic pentru juniori şi seniori care s-a desfăşurat la Cluj-Napoca, fiind un real success atât ca parte organizatorică, cât şi ca rezultate obţinute de către lotul României care s-a clasat pe locul I la clasamentul general.
Anul 2002 începe cu şedinţa de reorganizare a federaţiei în conformitate cu legislaţia în vigoare, şedinţă la care au participat un număr de 9 cluburi deja reorganizate.
În luna februarie se desfăşoară Campionatul Naţional, de această dată doar pentru juniori şi seniori la Baia-Mare.
În perioada 18 – 21 aprilie s-a desfăşurat Campionatul Naţional pentru copii şi Cupa „SIM COR” pt. juniori şi seniori la Oradea.
Luna aprilie a fost plină de activităţi, astfel că pe lângă campionatul menţionat au mai avut loc un Seminar Internaţional în Thessaloniki – Grecia şi pregătirea centralizată pentru juniori la Călan, precum şi cea pentru seniori la Baia Mare, pregătiri ce au avut loc în vederea participării la Campionatul European pentru juniori şi seniori din 2 – 5 mai desfăşurat în localitatea Trebon din Cehia. La acest campionat s-au obţinut: la juniori: 1 loc IV la individual feminin şi 1 loc II la echipe feminin, iar la seniori: 2 locuri III şi 1 loc VI la individual masculin, 1 loc III şi 1 loc VI la individual feminin. Cu ocazia seminarului internaţional din Grecia au avut loc şi examinări pentru centuri negre, ocazie cu care Marius Oltean a participat şi a obţinut gradul de 5 DAN. Tot cu această ocazie a avut loc o reorganizare a Federaţiei Balcanice de Taekwon-do, iar Marius Oltean a fost propus şi ales în funcţia de vicepreşedinte a acesteia.
În 15 – 17 iunie se defăşoară Cupa Naţională de vară pt. copii, juniori, seniori la Călan unde o să ne reîntoarcem în luna august pentru a desfăşura Stagiul Naţional de vară pentru pregătire tehnică a sportivilor şi instructorilor şi pentru organizarea cursurilor de arbitri, ocazie cu care participanţii la cursul de arbitraj au fost examinaţi, iar unii dintre aceştia au fost avansaţi în grad.
Cupa României s-a desfăşurat în perioada 17 – 20 octombrie la Târgu-Mureş, iar în 7 – 10 noiembrie a avut loc Campionatul Balcanic pentru juniori şi seniori în Sofia – Bulgaria unde, din partea României, au participat doar câţiva sportivi de la Constanţa.
În 7 – 9 decembrie s-a organizat prima ediţie a Cupei „SIM” la Sărmaşu, numai pentru copii.
Anul 2003 a avut următoarea desfăşurare:
În luna ianuarie se semnează, pentru prima dată, contractul de colaborare şi de finanţare de la bugetul de stat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, moment în care speranţele sportivilor, componenţi ai loturilor naţionale, cresc. Cu această ocazie vor putea participa mai mulţi sportivi, atât la pregătirile centralizate ale lotului naţional, cât şi la campionatele internaţionale oficiale viitoare.
În 27 febr. – 2 martie are loc Campionat Naţional pentru juniori şi seniori la Constanţa, în urma căruia s-a făcut şi cea mai completă selecţie a unui lot naţional de până acuma. Acest lot se va prezenta la pregătire în ultimele două săptămâni din luna martie, la C.S.M. Baia Mare, în vederea participării la Campionatul European pentru juniori şi seniori din 10 – 13 aprilie care va avea loc în staţiunea Rijeka din Croaţia. În urma participării la campionat, federaţia noastră a obţinut rezultate mult peste aşteptări, astfel au urcat pe podium nu mai puţin de 18 ori, lotul României fiind premiat ca cea mai populară echipă din campionat.
În perioada 12 – 15 iunie se desfăşoară Campionatul Mondial de seniori în Varşovia – Polonia unde se participă cu un lot aproape complet, rezultatele fiind: două locuri V la echipe feminin, două locuri III şi un loc II la individual masculin şi un loc II la echipe masculin.
17 – 20 octombrie a fost perioada în care s-a desfăşurat Cupa României pentru copii, juniori şi seniori la Sibiu. După acest campionat s-a stabilit lotul care va reprezenta România la Super Cupa Europei din Rusia. La jumătatea lunii noiembrie are loc pregătirea centralizată a lotului, tot la Baia Mare, iar în 4 – 7 decembrie se participă la Super Cupa Europei în Sankt Petersburg, ocazie cu care se măreşte palmaresul de medalii al federaţiei noastre.
În luna noiembrie are loc un seminar naţional de pregătire la Oradea, seminar susţinut de către preşedintele Federaţiei Europene, Master Willem Jakob Bos – 8 DAN care a prezentat elemente tehnice şi de arbitraj pentru toţi participanţii.
În urma rezultatelor internaţionale obţinute la campionatele oficiale de până acum, în anul 2003, numeroşi sportivi au fost recompensaţi cu titlurile de “Maeştri ai Sportului“ sau “Maeştri Emeriţi ai Sportului“, antrenorii fiind recompensaţi cu titluri de “Antrenori Emeriţi” de către Ministerul Tineretului şi Sportului.
Tot în anul 2003, Ministerul Tineretului şi Sportului este desfiinţat şi reorganizat în Agenţia Naţională pentru Sport.
În anul 2004, conform calendarului competiţional naţional, s-au desfăşurat următoarele acţiuni sportive: Campionatul Naţional în luna februarie la Hunedoara, Cupa Naţională de vară în luna iunie la Baia Mare, seminarul naţional pentru sportivi, instructori şi arbitri în luna august la Constanţa şi Cupa României din luna octombrie la Baia Mare. Conform calendarului sportiv internaţional s-a participat la Campionatul European pentru juniori şi seniori în Tampere – Finlanda unde din nou au fost câştigate 18 medalii, iar în luna iulie s-a participat la Campionatul Mondial de juniori în Riccione – Italia de unde ne-am întors cu 6 locuri pe podium.
La şedinţa de Birou Federal a federaţiei europene, preşedintele federaţiei române, Marius Oltean, a fost propus şi votat ca membru al B.F. al All Europe Taekwon-do Federation, pentru o perioadă de 4 ani.
Înainte de Campionatul European a avut loc pregătirea centralizată a lotului naţional la Baia Mare, după care s-a participat la Meciul Internaţional de între mai multe loturi naţionale, meci organizat de către Federaţia poloneză, în vederea pregătirii şi participării la Campionatul European.
În luna august s-a desfăşurat Stagiul Naţional de pregătire pentru sportivi, instructori şi antrenori, la Constanţa.

În luna noiembrie s-a participat la prima Cupă Mondială în Orlando, U.S.A. unde ne-am clasat pe locul II mondial, în urma rezultatelor obţinute, după echipa Poloniei.
Anul 2005 a debutat în forţă, astfel că în luna februarie a avut loc Campionatul Naţional la Mediaş, în luna martie s-a desfăşurat pregătirea centralizată la Baia Mare, tot în luna martie am participat la campionatul internaţional de pregătire, organizat de către federaţia poloneză, iar în 21 – 25 aprilie s-a participat deja la Campionatul European pentru juniori şi seniori din Terracita, Italia, unde au fost obţinute 17 medalii, din care 4 de aur, rezultate în urma cărora am fost din nou clasaţi pe locul II European, după echipa Poloniei. La şedinţa Adunării Generale a A.E.T.F., am depus candidatura şi am obţinut dreptul de a organiza Campionatul European în anul 2006.
În luna iunie, preşedintele F.R. TKD. I.T.F. – Oltean Marius şi secretarul general al F.R. TKD. I.T.F. – Muntean Mircea, fac o vizită la Oradea, Felix şi Sânmărtin, împreună cu Tripa Ferenc – reprezentant local, pentru a avedea condiţiile de cazare şi sală de sport, în vederea organizării Seminarului Internaţional din luna octombrie, ocazie cu care a avut loc şi o conferinţă de presă.
În perioada 27 iunie – 10 iulie, are loc pregătirea centralizată a lotului naţional de seniori, masculin şi feminin, la Baia Mare.

La Campionatul Mondial pentru seniori, care a avut loc în perioada 21 – 37 iulie 2005 în localitatea Dortmund din Germania, sportivii români au reuşit să obţină 6 medalii şi 5 locuri IV – VI.
22 – 28 august, la Constanţa, s-au organizat cumulat, Cupa Naţională de Vară pentru copii, juniori şi seniori şi stagiul naţional de vară.

Cupa României pentru copii, juniori şi seniori şi Seminarul Internaţional pentru instructori internaţionali, a avut loc în localitatea Sânmartin de lângă Băile Felix, în perioada 12 – 16 octombrie. Seminarul a fost susţinut de către 4 maeştrii, toţi posesori ai centurii negre 8 DAN, printre care şi Master Tran Trieu Quan – preşedintele Federaţiei Internaţionale de Taekwon-do. Ceilalţi 3 maeştri sunt: Master Willem Jacob Bos, Master Pablo Trajtenberg şi Master Hector Marano – Comitetul Tehnic al I.T.F. La seminar au participat sportivi din România, Moldova, Italia şi Israel.
În 20 – 23 octombrie 2005, are loc prima ediţie a Cupei Europei, în Anglia, campionat la s-a participat cu un număr redus de sportivi, totuşi aceştia reuşind să obţină 4 medalii.
În urma rezultatelor obţinute la campionatele internaţionale oficiale, Oltean Marius – antrenor lot naţional şi Incze Szilard – sportiv component al lotului naţional, au fost Laureaţi ai Sportului Românesc de către Agenţia Naţională pentru Sport.
Anul 2006:
În luna ianuarie 2006 a avut loc Gala Sportului Românesc unde au fost invitaţi şi premiaţi, ca laureaţi ai sportului românesc, Oltean Marius – în calitate de antrenor şi Incze Szilard – în calitate de sportiv, pentru rezultatele meritorii obţinute în anul 2005.
23 – 26.02.2006 are loc Campionatul Naţional pentru copii, juniori şi seniori, la Iaşi, campionat organizat de către C.S. Kwang Gae – prin preşedintele său Miron Sorin.
Anul 2006 a fost şi an de alegeri la nivel de federaţie, iar cu ocazia Campionatului Naţional, s-a desfăşurat Adunarea Generală de alegeri, rezultatele acestora fiind următoarele:
Preşedinte – Oltean Marius
Vice-preşedinţi – Goron Dan
– Andrei Sorin
Secretar general – Muntean Mircea
Secretar federal – Incze Karoly
Membri: – Iuhoş Iosif
– Bîrluţ Florin
– Mucichescu Minerva
– Miron Sorin

În perioada 28 – 30 martie, a avut loc Seminarul Internaţional de arbitraj, în Koln, Germania, unde România a fost reprezentată de către Muntean Mircea şi Fântână Dorel şi unde au fost prezentate ultímele noutăţi în materia de arbitraj.

Pregătirile centralízate ale loturilor naţionale de juniori şi seniori s-au făcut, de această dată, separat pentru juniori şi separat pentru seniori, la Baia Mare, iar cu două săptămâni înainte de începerea Campionatului European, am reunit loturile într-o pregătire centralizată la Constanţa.
Aşa cum am menţionat anterior, în anul 2005, la Congresul Federaţiei Europene, Federaţia Română de Taekwon-do I.T.F. şi-a depus candidatura şi a câştigat organizarea Campionatului European pentru juniori şi seniori. Acesta s-a desfăşurat în perioada 12 – 14 mai, la Constanţa, unde au participat 26 de ţări, astfel: Belgia, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Anglia, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Moldova, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Rusia, Scoţia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ukraina, Ţara Galilor. România a reuşit să obţină 19 medalii şi 21 locuri IV – VI.
În perioada 12 – 16 iulie s-a desfăşurat Campionatul Mondial de Taekwon-do I.T.F. pentru juniori, în Tegucigalpa, Honduras, unde lotul naţional de juniori al României, format din 7 sportivi, a reuşit să obţină 7 medalii, iar Mădăian Mihai a reuşit să obţină 2 medalii de aur la probele de luptă individual şi tehnici special individual.

 

În luna august, în timpul desfăşurării seminarului naţional de vară de la Ocna Sibiului, câţiva membri ai unor cluburi afiliate, au încercat să preia conducerea federaţiei printr-un scandal iniţiat de către aceştia. În acest sens au depus diverse reclamaţii la diferite nivele, au apărut în emisiuni televizate şi în presă pentru a defăima structura şi conducerea existentă a federaţiei la acea dată, dar ulterior s-a dovedit că toate acestea erau nefondate. În paralel cu aceste acţiuni, au acţionat în judecată Federaţia Română de Taekwon-do I.T.F. şi Agenţia Naţională pentru Sport, cauze câştigate, în totalitate, atât de către federaţie, cât şi de către agenţie. În urma mai multor confruntări şi şedinţe, s-a decis că aceştia nu erau bine intenţionaţi faţă de viitorul federaţiei, ci aveau doar interese pur personale, iar conducerea federaţiei a rămas neschimbată şi şi-a continuat activitatea.
Cupa României pentru copii, juniori şi seniori, a avut loc la Oradea în perioada 12 – 15 octombrie.
În perioada 26 – 29 octombrie s-a desfăşurat Cupa Mondială pentru juniori şi pentru seniori, în localitatea Benidorm din Spania. La campionat au participat peste 1.300 sportivi, reprezentanţii României, puţini la număr, reuşind să ocupe 1 loc II şi 5 locuri IV – VI la probele individuale.
În 16 – 17 decembrie, la Oradea, s-a desfăşurat un curs de arbitraj, numai pentru sportivi şi instructori din Oradea, susţinut de către directorul de arbitraj – Muntean Mircea.

ANUL 2007
Campionatul Naţional pentru copii, juniori şi seniori a avut loc la Mediaş în perioada 22 – 25 februarie 2007. Campionatul a fost organizat de către Roman Gheorghe – preşedintele C.S. Victory din Mediaş.
Din cauza nerespectării cerinţelor din invitaţia oficială, cluburile C.S. Salamandra din Constanţa şi C.S. Martial Arts din Dej nu au fost înscrise în competiţie. Din această cauză aceştia au provocat, pe toată perioada competiţiei, scandal în tribunele sălii de sport, scandând lozinci jignitoare la mulţi membri ai federaţiei şi la componenţii Biroului Federal, în acelaşi timp având altercaţii şi cu spectatorii. La Adunarea Generală care a avut loc în cea de-a doua zi a competiţiei, s-a propus discutarea actelor de indisciplină provocate de către componenţii C.S. Salamandra. În urma discuţiilor, s-a propus şi s-a votat excluderea acestui club din cadrul federaţiei. Tot la Adunarea Generală, din cauză că unul dintre vicepreşedinţi, Andrei Sorin, şi-a depus demisia şi a fost acceptată de către B.F., a avut loc alegerea unui nou vicepreşedinte, votat find Tripa Ferenc de la C.S. Royal Kwon Oradea.
Campionatul European s-a desfăşurat în perioada 27 – 29 aprilie în Poprad, Slovacia. Sportivii români au reuşit să câştige 15 medalii, din care 8 fiind de aur, iar echipa de seniori masculin a reuşit pentru prima dată să fie premiată ca cea mai bună echipă din campionat.
Campionatul Mondial din Quebec, Canada, a vut loc în perioada 31 mai – 3 iunie unde, deşi un aveam fonduri suficiente, am reuşit să ne deplasăm cu un număr de 24 de sportivi. Au fost obţinute 10 medalii şi 7 locuri IV – VI.
În una dintre seri, după concurs, a fost organizată o festivitate de premiere mondială specială, unde Mădăian Mihai a fost declarat cel mai bun junior al lumii din ultimii 4 ani.
Prima ediţie a Cupei Internaţionale de vară s-a desfăşurat la Oradea în perioada 22 – 24 iunie. Pe lângă sportivii români, au mai fost prezenţi sportivi din Ungaria şi din Moldova. Campionatul a fost organizat de către preşedintele C.S. King-do, Tulkos Romeo.
În perioada 5 – 7 octombrie s-a participat, cu un număr de doar 8 sportivi, la Cupa Europei care a avut loc în Tampere, Finlanda.
Cupa României pentru copii, juniori şi seniori, a fost organizată de către Goron Dan – preşedintele C.S. Dragonul, la Baia Mare, în perioada 26 – 28 octombrie.
ANUL 2008
Campionatul naţional pentru juniori şi seniori a fost organizat la Sibiu, de către Bîrluţ Florin – preşedintele C.S. Hwarang Sibiu şi a avut loc în perioada 29 februarie – 2 martie
La Adunarea Generală care a avut loc cu această ocazie, s-a propus şi s-a votat ca numărul componenţilor Biroului Federal să se mărească de la 9, la 11. Pe lângă cei prezentaţi anterior (în urma alegerilor din 2006), au mai fost aleşi 2 membri: Mureşan Alexandru şi Fântână Dorel.
Campionatul Naţional pentru copii a fost organizat la Baia Mare, în perioada 4 – 6 aprilie.
În perioada 17 – 18 aprilie a avut loc Cupa Rono pentru copii, juniori şi seniori, la Oradea, campionat organizat de către Ruzskai Hajnalka – preşedinta C.S. West Team.
Campionatul European pentru juniori şi seniori, s-a desfăşurat în localitatea Wroclaw din Polonia, în perioada 16 – 18 mai. Au participat 30 de ţări, astfel: Albania, Anglia, Belgia, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Belarus, Croaţia, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Scoţia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Latvia, Ungaria, Ukraina, Ţara Galilor. Sportivii români au obţinut 16 medalii şi 8 locuri IV – VI.
Cea de-a doua ediţie a Cupei Internaţionale de vară, organizată de către Tulkos Romeo, a avut loc din nou la Oradea, în perioada 20 – 22 iunie. Au participat sportivi din România, Ungaria, Slovacia şi Moldova.
În 5 – 7 septembrie, s-au desfăşurat Cursurile de perfecţionare al antrenorilor, şi Seminariile naţionale de pregătire pentru sportive şi arbitri, la Baia Mare.
Cupa Mondială pentru juniori mici (12 – 14 ani), juniori şi seniori s-a desfăşurat în Riva del Garda, Italia, în perioada 15 – 19 octombrie, prezente fiind 45 de ţări cu 1.136 sportivi. România a fost reprezentată de către o parte din componenţii lotului naţional, în număr de 8, dar şi de către sportive componenţi ai cluburilor Hwarang şi Puma din Sibiu şi Liga de Est din Vaslui, regulamentul permiţând acest lucru. Dintre cei 8 componenţi ai lotului naţional, Panţel Bianca s-a clasat pe locul III la luptă individual -52 kg, iar Oprescu Cosmin s-a clasat pe locul I la probele de luptă individual -71 kg şi tehnici speciale, fiind declarat cel mai bun senior al competiţiei.
Olaru Dan – preşedintele C.S. Daisho, a organizat Cupa României la Timişoara, în perioada 28 – 30 noiembrie. Tot în această perioadă s-au desfăşurat şi cursurile de perfecţionare al antrenorilor şi instructorilor. În 12 – 13 decembrie a avut loc Cupa României pentru copii şi Cupa Transilvania pentru juniori şi seniori, la Cluj-Napoca, competiţie organizată de către preşedintele C.S. Delta, Mureşan Alexandru.
ANUL 2009
Cursurile de perfecţionare al antrenorilor şi instructorilor, precum şi seminariile de pregătire al sportivilor şi arbitrilor, au avut loc la Baia Mare, în perioada 20 – 22 februarie.
În perioada 27 februarie – 1 martie a avut loc Campionatul Naţional pentru juniori şi seniori, la Iaşi, campionat organizat de către Miron Sorin, preşedintele C.S. Kwang Gae. Campionatul Naţional pentru copii (juniori III şi II) s-a desfăşurat la Oradea în 21 – 22 martie. Organizator a fost C.S. West Team prin preşedinta sa, Ruzskai Hajnalka.
Pregătirea centralizată a lotului naţional de juniori şi seniori, masculin şi feminin, a avut loc în perioada 30 martie – 12 aprilie, la Baia Mare, iar în perioada 24 – 26 aprilie s-a participat la Campionatul European din Benidorm, Spania. Au fost presente 26 de ţări, astfel: Anglia, Belgia, Bulgaria, Belarus, Cehia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Scoţia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Ukraina, Ţara Galilor. Sportivii români au obţinut următoarele rezultate: 15 medalii, 7 locuri IV – VI, din care 4 medalii şi 4 locuri IV – VI la juniori, 11 medalii şi 3 locuri IV – VI la seniori.
Cea de-a treia ediţie a Cupei Internaţionale de vară şi-a făcut deja tradiţie şi a avut loc la Oradea în perioada 19 – 21 iunie. De această dată au participat sportivi doar din România şi Slovacia, dar în număr mare.
În perioada 11 – 13 septembrie, s-au organizat cursurile de perfecţionare al instructorilor şi antrenorilor, seminarul de arbitraj şi stagiul tehnic pentru sportivi, în localitatea Călan.
Cupa României a fost organizată la Cluj, în perioada 22 – 25 octombrie şi au participat 210 sportivi. Campionatul a fost organizat de către preşedintele C.S. Ardealul, Oltean Marius.
În perioada 2 – 14 noiembrie s-a desfăşurat pregătirea centralizată a lotului naţional de juniori şi seniori, masculin şi feminin, în vederea participării la Campionatul Mondial din Mar del Plata, Argentina, din perioada 25 – 29 noiembrie. În urma participării la campionat, echipa reprezentativă a României s-a întors cu următoarele rezultate: 6 medalii şi 9 locuri IV – VI.
Cupa Transilvania pentru copii, junori şi seniori s-a desfăşurat în data de 12 decembrie, la Cluj-Napoca.
ANUL 2010
În perioada 29 – 31 ianuarie, s-au organizat cursurile de perfecţionare al instructorilor şi antrenorilor, seminarul de arbitraj şi stagiul tehnic pentru sportivi, în localitatea Călan, urmând ca cea de-a doua tranşă anuală a acestor cursuri, să se desfăşoare în perioada 10 – 12 septembrie la Baia Mare.
Campionatul Naţional pentru juniori şi seniori s-a desfăşurat la Sibiu, în perioada 26 – 28 februarie, organizator fiind C.S. Puma Sibiu prin Lazurcă Alin, Bibu Adrian şi Banea Ciprian.
Pregătirea centralizată a lotului naţional de juniori şi seniori, masculin şi feminin, a vut loc la Baia Mare în perioada 31 martie – 10 aprilie.
Cupa Rono pentru copii, juniori şi seniori, s-a desfăşurat la Oradea în data de 17 aprilie, organiyator fiind C.S. West Team, prin preşedinta sa, Ruzskai (Tunyogi) Hajnalka.
În perioada 29 aprilie 2 mai, a avut loc ediţia Campionatului European pentru juniori şi seniori, în Skovde, Suedia. La competiţie au participat 476 sportivi din 31 de ţări.
Rezultatele obţinute de către sportivii români sunt următoarele: 13 medalii şi 14 locuri IV – VI, din care 5 medalii la juniori, 8 medalii la seniori, 6 locuri IV – VI la juniori şi 8 locuri IV – VI la seniori.
Campionatul Naţional pentru copii (juniori III şi II, sub 14 ani) a avut loc în Cluj Napoca, în perioada 21 – 22 mai, campionat organizat de către preşedintele C.S. Delta, Mureşan Alexandru.
Cea de-a patra ediţie a Cupei Internaţionale de vară s-a desfăşurat la Oradea, în perioada 17 – 20 iunie, fiind cea mai reuşită ediţie a acestui tip de campionat. Au participat sportivi din România şi mult mai mulţi sportivi de la diferite cluburi din Ungaria şi Slovacia.
În perioada 10 – 12 septembrie se va desfăşura Cursul de perfecţionare al antrenorilor şi instructorilor, seminarul naţional de arbitraj şi stagiul tehnic de pregătire, la Baia-Mare.
Alte activităţi cuprinse în Calendarul Competiţional Intern şi Internaţional al anului 2010, sunt:
– Cupa Europei – 21 -24 octombrie în Bratislava, Slovacia;
– Cupa României pentru copii, juniori şi seniori – luna noiembrie – Baia Mare;
– Cupa Transilvania pentru copii, juniori şi seniori – 10 – 12 decembrie în Cluj-Napoca

II. ECHIPAMENTUL SPECIFIC DE ANTRENAMENT ŞI COMPETIŢIE

Se clasifică în echipamente de antrenament şi în echipamente de competiţie. Echipamentul de antrenament este constituit dintr-un costum special, cu o croială specific coreeană, purtând denumirea de “DOBOK”. Dobokul este format din doua piese (componente): pantalonul şi bluza.
Pantalonii sunt largi, cu o croială dreaptă, având la brâu mai multe rânduri de elastic şi, în cele mai multe cazuri, un şnur care permite fixarea lor pe corp. Ei trebuie să fie atât de lungi încât manşeta de jos a pantalonilor să acopere călcâiul, iar la nivelul genunchilor, pe partea exterioară este aplicată inscripţia I.T.F. de sus in jos.
Bluza de dobok, tot cu o croială dreaptă, are mânecile lungi astfel încât ele să treacă peste încheietura pumnului. Culoarea dobokului este albă, iar pe partea stângă la nivelul pieptului este aplicată emblema Federaţiei Internaţionale de Taekwon-do. Simetric, pe partea dreaptă, se poate aplica emblema federaţiei sau organizaţiei naţionale.
Pe spatele bluzei este imprimată denumirea stilului: TAEKWON-DO – şi a federaţiei internaţionale: I.T.F. Acestea sunt dispuse, de sus în jos pe spatele bluzei, în caractere coreene şi în traducere, într-un arc de cerc deasupra caracterelor coreene. În concepţia asiatică forma acestei inscripţii reprezintă “pinul”, caracterele coreene fiind tulpina, iar cele în traducere fiind coroana pinului, acest copac fiind foarte puternic şi rezistent şi având rol de ocrotire.
La brâu, peste bluza dobokului, se leagă un cordon ce poartă denumirea de centură. Acesta poate să aibă diferite culori, în funcţie de pregătirea sportivului. Centurile la rândul lor, se împart în centuri colorate şi în centuri negre. Centurile colorate sunt, în ordine crescătoare, următoarele: centura albă (10 GUP), centura albă cu dungă galbenă (9 GUP), centura galbenă (8 GUP), centura galbenă cu dungă verde (7 GUP), centura verde (6 GUP), centura verde cu dungă albastră (5 GUP), centura albastră (4 GUP), centura albastră cu dungă roşie (3 GUP), centura roşie (2 GUP), centura roşie cu dungă neagră (1 GUP). Centurile negre urmează imediat după centura roşie cu dungă neagră şi încep cu centura neagră 1 DAN, după care urmează 2 DAN, 3 DAN, 4 DAN, 5 DAN, 6 DAN, 7 DAN, 8 DAN, şi 9 DAN, aceasta din urmă fiind mult timp purtată doar de către fondator, iar la această dată existând mult mai mulţi mari maeştri care deţin acest grad.
În momentul în care un sportiv deţine centura neagră (1 DAN), el trebuie să-şi aplice pe partea inferioară a bluzei, de jur-imprejur, o dungă neagră cu lăţimea de 2,5 cm. Dobokul rămâne astfel până la obţinerea gradului de 4 DAN şi al titlului de instructor internaţional când se mai aplică, câte o dungă neagră pe cusăturile exterioare ale pantalonilor şi ale mânecilor. Un deţinător al gradului de 4 DAN, fără a fi instructor internaţional, nu poate purta aceste însemne.
Echipamentul de competiţie constă, obligatoriu, din dobok care trebuie să fie aranjat astfel încât să exprime gradul pe care il deţine concurentul, cu toate inscripţiile şi emblemele care au fost descrise mai sus. Alte echipamente obligatorii sunt protecţiile de mâini şi de picioare, aprobate prin regulamentul I.T.F., proteza dentară, precum şi scoica, la probele de luptă.
Cine doreşte poate să-şi completeze acest echipament cu apărători pentru protejarea tibiilor, acestea nefiind obligatorii. Celelalte probe competiţionale, înafară de dobok, nu necesită alte echipamente speciale.

BIBLIOGRAFIE

1. Choi Jung Hwa and Andrej Bryl – Taekwon-do, Wroclaw, 1990
2. Gen. Choi Hong Hi – Enciclopedia of Taekwon-do, vol. 1 – 15, Published by I.T.F., Ontario, Canada, 1999
3. I.T.F. – Taekwon-do, Viena, Austria – 1995
4. I.T.F. – Self-Defence Tehniques- I.T.F. 1989
5. Oltean Marius, Muntean Mircea, Curs practico-metodic de Arte Marţiale, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2006, ISBN 973-751-276-6, 978-973-751-276-5
6. Oltean Marius – Taekwon-do, istoric şi conţinut, apariţia şi evoluţia acestei arte marţiale pe plan internaţional şi în România, 1996, 2005.

Leave a Reply